Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » İŞTE, TÜM YÖNLERİYLE, RUSYA’NIN KORONAVİRÜS AŞISI; “SPUTNİK-V”..

İŞTE, TÜM YÖNLERİYLE, RUSYA’NIN KORONAVİRÜS AŞISI; “SPUTNİK-V”..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Koronavirüs salgını, devletleri bilimsel bir aşı rekabeti içerisine sürükledi. Büyük ilaç şirketlerinin de dahil oldukları bu rekabette hedef ilk ulaşan taraf olmanın önemi çok büyük.

SARS-Cov-2 tipi koronavirüsün neden olduğu Covid-19 salgın hastalığı, bulunacak ilk aşıyla önlenebilir. Bu nedenle aşıyı bulan ülke ya da şirket, bunu tüm dünyaya pazarlayacak taraf olacak. Rusya Devlet Başkanı Putin’in yaptığı açıklamalara göre de Rusya, bunu başaran ilk ülke oldu.

Geliştirilen aşıya ‘Sputnik-V’ adının verildiğini açıklayan Rusya, daha şimdiden 20 ülkeden 1 milyar doz sipariş aldığını da doğruladı. Ancak kafalarda çok soru işareti var.

Peki Rusya’nın Sputnik V adındaki koronavirüs aşısı ne zaman piyasaya sürülecek, nasıl uygulanacak, hangi ülkeler alacak? Rusya’nın açıklamalarından hareketle önemli sorulara yanıt aradık ve sizler için derledik.

Soğuk Savaş döneminde başlayan uzay yarışı, bugünkü Rusya’nın kökenlerini oluşturan SSCB’nin Sputnik-I uydusunu uzaya şekilde gönderilmesi ile kızışmıştı. Uzay yarışından 63 yıl sonra yaşanan koronavirüs salgını ise devletler için yeni bir bilimsel rekabet alanı oluşturdu.

Rusya, uzay yarışında Sputnik-I adıyla başlatılan bilimsel rekabeti, bu kez koronavirüs salgınında sürdürdüğünü belli etmek için Sputnik V adını tercih etmiş gibi görünüyor. Bir başka deyişle Rusya, rekabetin nedeni ne olursa olsun her şeyi bir bütün olarak görüyor.

Sputnik V aşısı ne zaman üretilecek?

Açıklamalara göre aşının üretimine Eylül 2020’de Rusya’da başlanacak. Seri üretim aşamasında aşı üzerindeki çalışmaların devam etmesi bekleniyor.

Sputnik V aşısı ne zaman uygulanacak?

Eylül 2020’de seri üretimine geçilecek aşı, ilk olarak Ekim 2020’de Rusya’daki risk gruplarına uygulanacak. Salgında en yüksek riski taşıyan sağlık çalışanları ile başlayacak süreç, ardından öğretmenler ile devam edecek. Rusya’da aşının üretimi ve uygulanması çalışmaları Ekim 2020’den itibaren eş zamanlı olarak yürütülecek.

Sputnik V aşısından ne kadar, yani kaç doz üretilecek?

Rusya, aşıyı tesciller tescillemez 20 ülkeden toplamda 1 milyar doz aşı siparişi aldığını da açıkladı. Siparişi veren ülkelerin isimleri ve verdikleri sipariş sayısı spesifik olarak belirtilmedi. Ancak 1 milyar doz aşı üretimi Rusya için ilk hedef gibi görünüyor.

Sputnik V aşısı insanlar üzerinde test edildi mi?

Evet. Rusya Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre Sputnik V aşısı Haziran ayından bu yana insanlar üzerinde test ediliyor. Putin’in açıklamalarına göre 2 aylık süreçte yapılan testler sorunsuz şekilde ilerledi ve aşının insanlar üzerinde yaygın şekilde uygulanması için herhangi bir sorun bulunmuyor. Testlerin net olarak kaç kişi üzerinde uygulandığı ise açıklanmadı.

Sputnik V aşısı üzerinde test edilen insanlar neler yaşadı?

Rusya Devlet Başkanı Putin, açıklamaları sırasında aşının sorunsuz şekilde insanlar üzerinde uygulanabileceğini söyledi, hatta kızının da deneklerden birisi olduğunu belirtti. Ardından test sırasında kızının neler yaşadığını da açıkladı. Ancak. iki kızından hangisinin denek olduğunu belirtmedi.

Kızına uygulanan ilk dozun ardından ateşinin 38 dereceye yükseldiğini belirten Putin, ertesi gün her şeyin normale döndüğünü belirtti. İkinci doz aşı uygulandığında ise Putin’e göre kızı, koronavirüse karşı direnç göstermeye başladı.

Rusya’nın aşı çalışmalarına destek veren Filipinler, test aşamasında da yer aldı. Filipinlerdeki test gruplarında yaşanan gelişmeler ne olarak açıklanmadı. Ancak Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, çalışmalar konusunda Rusya’ya güvendiklerini hatta ilk denek olmayı da kabul ettiğini belirtti.

Sputnik V aşısı riskli mi?

Çalışmaya dair bilimsel detaylar kamuoyuyla paylaşılmamış olsa bile uzmanlar, normalde aylar süren çalışmaların haftalar içerisinde sonuçlanması nedeniyle endişeli. Rusya’da faaliyet gösteren ve devlete nazaran daha tarafsız olduğu bilinen ACTO (Klinik Araştırma Kuruluşları Birliği), aşının yeteri kadar test yapılmadan tescillendiğini söylüyor.

Aşı çalışmalarının son aşaması olan Faz-3’te normal şartlarda binlerce denek bulundurulması, her birinin takip edilmesi gerekiyor. Ancak 2 aylık süre zarfında Rusya’nın testleri daha kısıtlı gruplar üzerinde uygulaması, Putin’in kaç kişinin test aşamasında yer aldığını belirtmemesi şüphe uyandırıyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com