Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Stonehenge’deki Devasa Taşların Kaynağı Keşfedildi!..

Stonehenge’deki Devasa Taşların Kaynağı Keşfedildi!..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre bilim insanları, tarihin en gizemli yapıtlarından olan Stonehenge ile ilgili önemli bir gizemi çözmeyi başardı.

Bilim insanları, binlerce yıldır ayakta duran yapının inşasında kullanılan yöntemi hala çözememiş olsalar da en azından artık taşların nereden taşınmış olduğuna dair elimizde bir yanıt bulunuyor.

40 yılı aşkın bir süre önce, Stonehenge’deki koruma çalışmaları sonrasında ABD’ye götürülen bir taş örneğinin 2018’de yeniden İngiltere’ye getirilerek Brighton Üniversitesi’ne bağışlanmasıyla başlayan araştırmalar, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan yapıdaki tonlarca ağırlığa sahip taşların kaynağını ortaya çıkardı.

Araştırma sonuçlarına göre Stonehenge’i oluşturan tek parçalık 52 sarsen taşından 2 tanesi hariç hepsi, Stonehenge’e 25 kilometre mesafedeki West Wood adlı alandan anıta taşınmış. Bilim insanları, söz konusu taş örneği ile 25 kilometre uzaklıktaki Marlborough tepesindeki kumtaşı örneklerini karşılaştırdıklarında başarıyla eşleştiklerini ortaya koydu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan jeomorfolog David Nash, “Sarsen taşları Stonehenge’in ikonik dış dairesini ve merkezini oluşturur. Taşların büyüklüğünü düşünürsek ya sürüklenmiş ya da silindirlerle taşınmış olmalılar. Şimdilik bir rota oluşturamıyoruz ancak en azından bir başlangıç ve bitiş noktamız var.” dedi..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com