Ana sayfa » Güncel » “İZMİR BAROSU TEKTİR, TEK KALACAKTIR!..”

“İZMİR BAROSU TEKTİR, TEK KALACAKTIR!..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı sonrası AKP ve MHP’nin oyları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM)  geçirilen “Çoklu Baro Düzenlemesi” için İZAV’dan flaş bir karar geldi.

Geçirilen yasa ile birlikte İzmir, Ankara ve İstanbul’da birden fazla baronun kurulmasının önü açılırken İZAV, İzmir’de kurulması ihtimal olan barolara kapıyı kapattı. İzmirgundemi.net’te yer alan habere göre üyelerini sadece İzmir Barosu üyelerinden seçeceğini açıklayan İZAV, “İzmir Barosu tektir, tek kalacaktır” ifadelerini kullandı.

İZAV’ın açıklamaları şu şekilde;
 
Barolar sadece Avukatların sicillerini tutan bir meslek örgütü değildir. Barolar, Avukatlık Kanununun 76. Maddesi gereğince, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını her şart altında korumak ve savunmak zorundadır. Hukuka, adalete güven azaldığında bunu dile getirmek, eleştirmek siyasi bir söylem değil, baroların kanundan kaynaklanan görevidir.
 
Siyasi otoriteye her eleştiri, siyaset değildir. Vatandaşın haklarına, özgürlüklerine siyasi otorite tarafından yapılacak her olumsuz müdahalede, barolar vatandaş hakları için bir erken uyarı sistemidir. Üstelik sadece vatandaşlar için değil, dezavantajlı tüm gruplar, hayvanlar, ağaçlar, ihtiyaç duyan her varlık için barolar hak arayışı içinde olmuştur, bundan sonra da olacaktır.
 
Baroları bölmek, zayıflatmak, paralel barolar kurmak avukatlar için sorun yaratmaz, hukuka, adalete ihtiyaç duyan her varlık için, hak arayışının önüne bir engel koymak demektir. Paralel baroların varlığı, baroları zayıflatır, baroların zayıflaması adalete ihtiyaç duyan dezavantajlı her canlının ümidini kaybetmesi demektir.
 
Barolar, hakkını ararken bunun bedelini ödeyemeyenlerin umudu ve ümididir.
 
Bu sebeple 7249 sayılı kanuna ilişkin Anayasa Mahkemesine yapılan başvurunun olumlu olacağı ümidi ile aksi bir durum halinde de, İzmir’de ikinci bir baro kurulmayacağını düşünüyoruz.

Tüzüğümüzden kaynaklı olarak da, yönetim kurulumuz oybirliği ile sadece İzmir Barosu’na kayıtlı meslektaşların derneğimize kabulüne karar vermiştir. Bizim için 1908 yılında kurulan İzmir Barosu tektir, tek kalacaktır..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com