Ana sayfa » Siyaset » BÖKE; “İKTİDAR, ÇÖKÜŞ TORBASI GETİRDİ..”

BÖKE; “İKTİDAR, ÇÖKÜŞ TORBASI GETİRDİ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- Torba yasa teklifinin mini mini hazırlanarak,içine TÜBA, Soma, engelli hakları, işverene destek gibi çalışmaların konduğunu ancak; işsizlikle ilgili herhangi bir şeyin olmadığı bu tekliflere kanmamak gerektiğinin altını çizen CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, meclis de yaptığı konuşmada, İktidarın yasa tekliflerinin krizleri devam ettirecek maddeler olduğunun altını çizdi.

“ÇÖKÜŞ TORBASI..”

Krizleri devam ettirecek yeni tekliflerle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Böke,teklifin temel meseleleri çözmekten uzak pansuman yapıp düzeni kurtarmaya odaklanmış bir teklif olduğu eleştirisinde bulundu. Türkiye’de ağır ve ciddi bir çöküşün olduğunu belirten Böke, “Milyonlarca hatta on milyonlarca insan için ağır bir işsizlik sorunu var Türkiye’de.

Yapılan her torba yasa çöküşün devamı anlamına geliyor. Bu torba yasa da çöküşe çare olmayacak. Türkiye’nin sorunlarını tekrar tekrar tartışacağımız, her seferinde derinleşen bir krizle yüzleşeceğimiz bir karanlığı bize dayatıyor, bu torba yasa teklifini geri çekmek gerekiyor” önerisinde bulundu.

“AYRIMCI BİR YASA..”

Türkiye’de son bir yıl içerisinde 2,5 milyon istihdam kaybı ile aynı oranda işyerinin kapandığını belirten Böke,iktidarın işten çıkarmayı engellemek yerineinsanları ücretsiz izne ayırıp, işsiz ve açlığı mahkûm eden bir karanlığa bırakmakla suçladı.

Önceki yasalarda olduğu gibi getirilen bu yasanın içinde de ayrımcılık olduğunu ileri süren Böke, “Bütün düzen zaten ayrımcılık üzerine kurulmuş vaziyette.

Neyi bildiğiniz değil, birikiminiz değil, kimi tanıdığınız önemli bu düzende ve tanıdığınız eğer iktidardaysa o zaman korunacak, sektör içine gireceksiniz, o zaman korunacak istihdam siz olacaksınız ama bu ülkenin vatandaşı olmaktan gelen temel hakkınızla değil iktidarın yandaşı olmaktan gelen bir tuhaf düzenle korunacaksınız. Bu yasa bir kez daha ayrımcılık yapıyor” uyarısında bulundu.

“UMUTSUZLUK HALİ..”

Türkiye’de İnsanların iş arasalar dahi bulamayacaklarını düşündükleri ağır bir umutsuzluk hâli olduğunu vurgulayan Böke, ülkenin nüfusunun artmasına rağmen iş gücünün azaldığına dikkat çekerek,“ Çünkü biliyorlar ki ararlarsa kimi tanıdıklarını soracaksınız onlara, ne bildiklerini değil. Öğrendiklerinin bir kıymeti yok; bilimin bir kıymeti yok; birikimin, deneyimin bir kıymeti yok. Hangi adreste yaşadığınız, geleceğinizi belirliyor; kimi tanıdığınız, ekonomiye dâhil olup olamayacağınızı belirliyor” yorumunda bulundu.

“TEKLİF GERİ ÇEKİLMELİ..”

Nüfus artışına rağmen ülkede son bir yılda iş gücüne katılımın 3 milyon 13 bin azaldığına dikkat çeken Ekonomist Böke, bunun çalışıp üretmek isteyen 3 milyon insanın azaldığı anlamına geldiğini kaydetti. Böke eleştirilerini şöyle sürdürdü:

“Evet, bütün dünyayı kasıp kavuran bir kriz var, doğru. Ama bütün dünya, bu kriz karşısında vatandaşlarını korumak için doğrudan gelir desteği verdi; ücretsiz izin getirmedi; işten çıkartmayı yasakladı; insanlarını doğrud an sosyal devlet yükümlülüğüyle korumayı seçti. Oysaki Türkiye’de bugüne kadar sizin yaptıklarınız bırakın korumayı, insanlara yeni borç getirdi.

Doğrudan gelir desteği verecek, bu ülkenin yurttaşı olmaktan gelen bir hakla herkesin eşit erişebileceği hak temelli bir sosyal devlete ihtiyacımız var, bu yasa teklifine değil. Bu yasa teklifi olduğu gibi geri çekilmelidir..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com