Ana sayfa » Güncel » “YENİFOÇA SAHİPSİZ DEĞİLDİR!..

“YENİFOÇA SAHİPSİZ DEĞİLDİR!..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yenifoça Forum Üyesi Çevreciler, arıtma sistemi ve kanalizasyonun insan sağlığı için tehdit oluşturduğu gerekçesiyle eylem yaptı.

Sistemdeki denetimsizliğe dikkat çeken Yenifoça Forum Üyeleri eylem sonrası birde basın bildirisi paylaştı. Bildiri şöyle;

“Yenifoça kanalizasyon ve arıtma sistemi, idarenin bir dizi ihmal ve denetimsizliği sonucu çevre dokusu ve insan sağlığı üzerinde tehdit oluşturmaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU tarafından 2014 yılında yapımına başlanan Yenifoça kanalizasyon ve arıtma sistemi ihalesinde; kışlık nüfus esas alınmış,  yaz yoğunluğu hesaba katılmamış, ihalenin ilk biçiminde, kıyı koruma yasası uyarınca zorunlu olan açık denize deşarj sistemi öngörülmemiştir. Açık denize deşarj Yenifoça Forum’un ve duyarlı bazı çevre gönüllülerinin çabaları sonucu sisteme eklenmiştir.

2016 yılında devreye alınan sistemde bazı aktarma noktalarında sızıntılar oluşmuş, kış aylarında bile motor ve pompa arızaları nedeniyle atıklar denize boşaltılmak durumunda kalınmıştır.

Kanalizasyon sisteminde kapasite yetersizliği ve yanlış tercihler yüzünden özellikle yağışlı havalarda taşmalar oluşmaktadır. Yaz aylarında var olan üç motor ve pompadan bir ya da ikisi sürekli arızalanmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda bir gemiden denize boşaltılan petrol ve rafineri atık depolarından sızmalara Yenifoça kanalizasyon ve atık su sistemindeki sürekli tekrarlanan arızalar da eklenince Yenifoça denizi, yüzülemeyecek kadar kirli bir deniz haline gelmiştir. Bunun sonucu, hepimizin özenle korumaya çalışması gereken kıyılarımızda ‘’mavi bayrak’’ kaldırılmıştır.

Son olarak, bir ay önce de sistem arızalanmış, pompalardan bazıları devre dışı kalmış, pislik tutucular taşmıştır. Benzer arıza iki hafta önce de yinelemiştir. Her defasında Yenifoça Forum olarak yetkililere ulaşmaya çalıştık.

 Bize köklü bir çözüme gidileceği belirtilmesine rağmen, İZSU Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde mevcut üç motordan ikisinin arızalandığı,  plastik olan pislik tutucu tankların çatladığı için çelik tanklarla değiştirilmesi gerektiği bilgisi verilmiştir. Sorun halen devam etmekte, atıklar vidanjörlerle taşınmaya çalışılmaktadır.

Bütün iyiniyetli girişimlerimize rağmen köklü bir çözüm bulunması konusunda bize bir hiçbir makamdan açıklama yapılmadığı gibi,  ağır bir kanalizasyon kokusuna rağmen plajda yüzenler için hiçbir uyarı maalesef yapılmamış, halkın sağlığı yok sayılmıştır.

Artık sabrımız taştı. Sorun siyasi kaygılarla üzeri örtülemeyecek kadar derindir. Ne yazık ki geçmiş dönemde yapılan bu sorunlu ihalenin yol açtığı tahribatın kalıcı bir biçimde giderilmesi gerekmektedir.

Sorunun bir gün bile savsaklanmaya, ötelenmeye tahammülü kalmamıştır. Çok ağır çevre tahribatlarının yanı sıra deniz kirliliği ile de mücadele eden Yenifoça Forum olarak bu işin takipçisi olacağız ve ihmali bulunan herkes hakkında yasal yollara başvuracağız..”

blank

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com