Ana sayfa » Güncel » KORONAVİRÜS TEST KRİTERLERİ DEĞİŞİYOR!

KORONAVİRÜS TEST KRİTERLERİ DEĞİŞİYOR!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Sağlık Bakanlığı, özellikle ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı belirtilerinden biri varsa COVID-19 testi uyguluyordu.

Ancak son dönemde ateş, öksürük azaldı, kas ağrısı, baş ağrısı ve koku alamama arttı. Üstelik hiç belirti göstermeyen pozitif vakalara ulaşılınca Bakanlık da test kriterlerini güncelledi. Artık boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal şikayetlerinden sadece biri bile varsa koronavirüs testi yapılacak.   

KİMLERE TEST YAPILACAK?

Sağlık Bakanlığı özellikle ‘ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı’ şikâyetinden biri bile görülse COVID-19 testi uyguluyordu. Ancak son dönemde semptom olmadan ya da fa rklı semptomlar gösteren pozitif vakalara ulaşıldı.

Bunun üzerine Bakanlık, test kriterlerini içeren COVID-19 Rehberi’ni güncelledi. Artık ‘boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal’ belirtilerinden her biri, test için yeterli sayılacak.

Şimdiye kadar ‘ateş, öksürük ve nefes darlığı’ temel kriter alınıyordu. Güncel durumda ‘ateş, öksürük veya nefes darlığı’ halinde yine test yapılacak, ancak bunlardan birisi olmazsa da diğer semptomlar test sürecini başlatacak.  

TAT VE KOKU YOKSA DİKKAT!

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz (Bilim Kurulu Üyesi): Artık acil servislere başvuran hastalarda ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, tat-koku alma kaybı veya ishal, güncel rehbere göre COVID-19 açısından incelemeyi gerektiren belirti ve bulgulardan. 26 Mayıs’ta yayınlanan Güney Kore kaynaklı bir çalışmada, belirtisi ve temas öyküsü olmayan hastaların yüzde 2.64’ünde pozitiflik saptandı.

Türkiye’de bir organize sanayi bölgesinde yapılan taramada ise bu oranın binde 3.5 olduğu açıklandı. Geçtiğimiz günlerde ülkemizdeki günlük test sayısı 58 bine yaklaştı. Bunlara tarama amacıyla yapılan testler de dahil.. 

Kaynak-Hürriyet

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com