Ana sayfa » Güncel » Ahsen Tüfekçi-GELİN DİYETİ..

Ahsen Tüfekçi-GELİN DİYETİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

“Düğünüm var zayıflamam lazım” ,‘’acil kilo vermem lazım ‘’ Dediğinizi duyar gibiyim tek çözümün, şok diyetler değil.

Hızlı bir şekilde kilo vereceklerini düşündükleri için gelinlerimiz tüm gün bir şey yememeye çalışıyorlar, fakat bu süreçte kilo veremiyorlar. Düğün öncesi istenmeyen kilolardan kurtulmak için hazırlık aşamasının 1-2 aylık döneme sıkıştırmak büyük yanlış.

Gelin adaylarının bir beslenme ve diyet uzmanının kontrolünde 3-4 aylık bir süreç içerisinde bir kamp dönemine girerek bu süreci sağlıklı ve doğru bir şekilde değerlendirmeleri gerekmektedir.
 
Düğün öncesi gelin diyeti ile doğru bir planlama yapılır ise, düğününde istenilen, fit görünüme kavuşmak mümkün. Nasıl mı?

Düğün öncesi diyetle birlikte spora 3-4 ay önceden başlayıp, düğün gününe kadar sağlıklı ve fit bir görünüme sahip olabilirsiniz düğün stresi ve yoğunluk gibi nedenler; öğün atlama, beslenme düzeninde değişiklik ve aşırı kafein tüketimi gibi hatalara yol açmaktadır.

Bunun önüne nasıl mı geçebiliriz?

Öncelikle ana öğünleri atlamamak geliyor. Aşırı kafein tüketimi yerine su içilmeli, kilo vermek için yapılan diyet, sporla desteklenmeli. Çünkü Sağlıksız diyetler, vücut direncini düşürebileceği gibi, düğün sonrası da verilen kiloların geri alınmasına yol açabilir.

Bir diğer neden ise, düğün stresi nedeniyle verilemeyen  kilolar, bu durumda endişelenmenize gerek yok gelin bu sorunu birlikte değinelim metabolizma hızlandıran besinler ile hem stresin etkisini azaltabilir hem de sağlıklı kilo verebilirsiniz

Metabolizma Hızlandıran Besinler neler mi?

Gelin diyetin de kilo verme hızı düştüğünde metabolizma hızlandıran besinlere ihtiyaç duyabilir.

Bu besinleri şöyle söyleyebiliriz: Ananas, yeşil elma, yeşil çay, avokado, yoğurt, sebze suları, filtre kahve ve su yalnız fakat filtre kahve tüketiminizin ölçülü alınmasını tavsiye ederim.

Düğün öncesi zayıflamanızı sağlayacak, hızlı kilo verdiren diyetler de unutmamanız gereken en önemli konu sağlıklı olmasıdır. Doğru vitaminler ve besinlerle uygulayacağınız bir diyetle ışıltı dolu bir cilde ve enerjiyle dolacağınız fit bir vücuda kavuşmanızı sağlayacaktır.

Gelin diyetimizi birazda detox lar ile renklendirebiliriz:

Günlük içtiğiniz suya salatalık, limon maydonoz ve kabuk tarçın eklemeniz vücudunuzda birikmiş olan ödemi atmanıza kan şekerinizi düzenlemenize ve metabolizmanızın hızlanmasına neden olacaktır.

Ekmek, poğaça, börek, makarna ve pilav gibi Karbonhidrat içeren besinlerden kesinlikle uzak durmanız gerekir.  

Kızartmalar ve karbonhidratları hayatınızdan çıkarmanızla beraber hızlıca kilo verme süreciniz başlayacaktır.
 
Kahvaltılarınızda smoothieler, yeşillikler, salata ve çiğ sebzeler en doğru tercih olacaktır. Gelin diyetinde şeker ve tatlıları hayatınızdan çıkarmanız zorunludur. Şeker içeren besinler bu süreçte en büyük düşmanınız. Şeker ihtiyacınızı kuru meyveler ile giderebilirsiniz.

Günlük en az iki buçuk litre su tüketmelisiniz. Su tüketimi sizi hem tok tutacak hemde iştahınızı kesecektir.

Gelin diyeti uyguladığınız dönem boyunca alkolden de uzak durmanız gerektiğini de unutmamalıyız. Alkollü içecekler, genelde şeker içerir ve vücudunuz da ödem yapar. Bunun yanı sıra fiziksel aktiviteyi atlamamak gerekir Günlük olarak 10bin adım atmanızı tavsiye ederim.

Gelinler ne kadar sağlıklı beslenir ve hafif hissederse düğün günü o derece mükemmel geçecektir.

Yine gelin adaylarımız düğünün yakın tarihlerinde yaşayacağı gelinlik provası gibi dönemlerde yanlarında bir sandviç, yulaf ezmesi ya da meyve gibi besinler bulundurmalarını ve bu süreci sağlıklı atıştırmalıklar ile geçirmelerini tavsiye ederim.

Düğün öncesi özellikle son bir hafta içerisinde dışarıda çok sık yemek yememeleri gerekir. Çünkü bağırsak floraları bozulacağı için ishal gibi problemler ile karşı karşıya kalabilirler.

Peki düğünden önceki hafta beslenmemizde Nelere dikkat etmeliyiz?

Konserve türü ve fazla tuzlu ürünlerden uzak durması gerekir. Tuzlu besinler tüketirlerse vücutta su tutumu fazla olacaktır. Dolayısıyla şiş bir karın ve vücut, gelini düğün günü rahatsız edecektir.

Basit karbonhidrat tüketmekten kaçınmalılar çünkü kalitesiz karbonhidratlar şeker dengesinin bozulmasına sebep olacağından kişi kendisini halsiz ve yorgun hisseder. Düğün öncesinde daha çok enerji veren protein grubundan tüketmek daha doğru olacaktır.

Gaz yapıcı kurubaklagiller, asitli içecekler, yağlı yiyeceklerden mutlaka uzak durulmalıdır.

Su tüketimi artırılmalıdır. Düğün telaşı içerisinde hissedilen susuzluk ve açlık karıştırılabilir. Yemek yerine mutlaka su tüketimine yönelmek gerekir.
Su tüketmemek vücutta yine halsizlik, yorgunluk ve baş ağrılarına sebep olacaktır.

Düğün öncesi stres ve heyecan ile kişide kabızlık ve ödem oluşturabilir. Çay ve kahve tüketiminin fazla olması sinir sistemini olumsuz etkileyecektir.

Vücudu bu stresli ve güzel süreçte iyi dengeleyebilmek için Stresli bir yapıya sahip gelin adayları, her gün iki fincan melisa, papatya, gibi bitki çayları tüketilebilir. Bitki çaylarının bilindiği üzere stres azaltıcı özelliği vardır. Kabızlık ve ödem için ise kiraz sapı ve biberiye demlenip içilebilir.

Düğün telaşından dolayı bazen bazı gelinlerimiz hazır besinlere, hazır yiyeceklere ve hamurlu besinlere yönelerek bağışıklık sistemini altüst ediyorlar. Hazır besinler fazla tuz içerir. Fazla tuz sıvıyı tutar ve ödem oluşumuna sebep olur dolayısı ile vücudumuzda şişkinliğe sebebiyet vereceğinden daha önceden provasını yapmış olduğumuz sahane gelinliklerin içine sığmamızı zorlaştırabilir.

Bu yüzden abur cubur olarak tabir ettiğimiz basit karbonhidratlardan uzak durarak kan şekerimizin düzensizleşmesine sebebiyet vermiyoruz.

Tüm bunlara dikkat ederek sağlıklı kilo vermeniz mümkün,en özel günüz de muhteşem gelinlik modelinizin içinde herkesi büyüleyecek ve düğün fotoğraflarınızı hayatınız boyunca gururla gösterebileceksiniz.

Örnek Gelin diyeti

Sabah kalkınca: 1 bardak ılık limonlu su + 2 tane kuru kayısı

SABAH (09:00) : 1 haşlama yumurta, 1 dilim kepek ekmek

ARA (10:30) : 2 ince dilim ananas, 2 adet ceviz

ÖĞLE (13:00 ) : 120 gram yağsız ızgara et, 1 kase lahana çorba

ARA (15:30) : 6-7 kırmızı meyve , 6 adet çiğ badem/fındık

AKŞAM (19:00) : 1 kase yarım yağlı  yoğurt, 10 kaşık kabak yemeği

ARA (21:00) : 10 tane erik

2.Gün

Kalkınca: 1 bardak  ılık limonlu su + 2 tane kuru kayısı

SABAH (09:00) :1 dilim peynir (az yağlı),4-5adet tuzsuz zeytin, 1 dilim kepekli ekmek

ARA (10:30) : 10 adet taze çilek, 2 adet ceviz

ÖĞLE (13:00 ) : 120 gram yağsız haşlama tavuk, 1 kase az yağlı yoğurt

ARA (15:30) : 1 dilim az yağlı peynir, 1 tane kepekli galeta + papatya çayı

AKŞAM (19:00) : 10 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 kase az yağlı yoğurt

ARA (21:00) : 2 ince dilim ananas, 6 adet çiğ fındık

3.Gün

Kalkınca: 1 bardak limonlu ılık su, 2 adet kuru incir

SABAH (09:00) : 1 haşlama yumurta, 1 dilim kepekli ekmek

ARA (10:30) : 1 adet kivi, 6 adet çiğ fındık

ÖĞLE (13:00 ) : 10 yemek kaşığı yoğutlu semizotu, 1 dilim kepekli ekmek

ARA (15:30) : 7-8 adet kırmızı meyve, 2 adet ceviz

AKŞAM (19:00) : 10 yemek kaşığı sebze yemek, 1 kase az yağlı yoğurt

ARA (21:00) : 1 küçük boy yeşil elma

Bunları Yaptık kiloları verdik muhteşem bir düğün  geçirdik verdiğimiz kiloları napıyoruz asla geri almıyoruz..

Gelin diyeti zayıflamak için evet bir yöntem, Peki sonrasın da verdiğimiz kiloları korumak için ne mi yapmalıyız? Bir diyetisyen eşliğinde koruma diyetine geçip, koruma kurallarını uygulamanız gerekmektedir. Aksi halde verilen kiloların hızlı bir şekilde geri alımı söz konusu olabilir.

Diğer önemli bir konumuz ise evlendikten sonra alınan kilolar ve Nedenleri?

Evlendiklerinde bekarlık veya öğrencilik hayatına göre evli çiftler daha düzenli yemek yemeye başlarlar. Malum yeni gelin sunumlarımız şu aralar çok moda .. evlendikten sonra çiftlerin birbirlerine duyduğu güven ve ilk zamanlar düzenli yemek yapmaları, ziyaretler, TV karşısında yapılan atıştırmalar kilo almaya neden olmaktadır.

“Nasıl olsa evlendik” mantığı ile kilolar çok önemsenmiyor “Evlendiğimizde şu kilodaydık ama şimdi bu kilodayız, birbirimizi bu kilolarımız ile de seviyoruz” diyerek lütfen artan kiloları sevgi mazereti ile kamufle etmeyiniz.
 
Sağlıklı bir beden sağlıklı bir evlilik için ideal kilonuzda kalmaya özen gösterin. Kilo almamak için ya da kiloların kalıcı hale gelmemesi için nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle Birlikte diyet yapabilirsiniz. Diyet yapma konusunda eşle birlikte yapılan diyetlerde zayıflama oranı daha yükselir. Çünkü eşlerin birbirine destek ve motivasyonu ile kilo vermeleri kolaylaşacaktır. Daha sağlıklı bir yaşam tarzı için beraber hareket etmek ve bu durumu yaşam stili haline getirmek önemlidir.

Yasak ya da kilo aldıran besin diye bir kavram yoktur. Dikkat edilmesi gereken, “porsiyon miktarı” olmalıdır.

• Kahvaltınızı asla atlamamalısınız. Uyandıktan en geç 1 saat içinde kahvaltı yapmaya özen gösterin. Çünkü Kahvaltı yapan kişiler, yapmayanlara göre iştah ve kilo kontrolün de daha başarılıdır.
 
Tabii ki kahvaltıda en tok tutan besin olan yumurtaya da mutlaka yer verin. Yumurtanın 36 saate kadar iştah kontrolü sağlayan muhteşem bir özelliği vardır.

Kilo kontrolü sağlamak ve metabolizmanızı düzenli olarak uyarmak için ara öğünlerinizi ihmal etmeyin. 2-3 saatte bir beslenin ve 3 ana, 3 ara öğün yapın.

Akşamları TV karşısında abur-cubur diye adlandırılan cips, kola ve çerez, tatlı, pasta vb.( eve almamak kilo kontrolü için büyük bir adım olacaktır. )  yemek yerine, çay ya da kahvenizin yanında yiyeceğiniz bitter çikolata, tam buğday un ile yapılmış kek da kurabiyeler iştahınızı kontrol altına alır ve sizi mutlu eder.
Akşam yemeğinden sonra bir saat her gün düzenli yürüyüşler yapmak akşam yemeklerinizin sindirilmesine yardımcı olmaktadır.

• Uyku kalitenize dikkat edin Yapılan araştırmalara göre yetersiz uyku, tokluk hormonu seviyesini azaltıp açlık hormonu seviyesini artırarak açlık ve iştahı olumsuz yönde etkilemektedir.

Günlük 8 saat uyumaya özen gösterin özellikle biyolojik saatin düzenlenmesini sağlayan melatonin hormonun salgılanması için 23:00-05:00 saatleri arasında karanlık bir ortamda uyumanızı tavsiye ederim..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com