Ana sayfa » Güncel » ÇIRAY; “CİDDİ ŞÜPHELER VAR, TEST KİTİNİ İYİLEŞTİRİN..”

ÇIRAY; “CİDDİ ŞÜPHELER VAR, TEST KİTİNİ İYİLEŞTİRİN..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Covid- 19 hastalığının tanısının konması için PCR, Antijen ve Antikor testi olmak üzere 3 çeşit test olduğunu belirten İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İz gazeteye yaptığı açıklamada, “Yapılan bütün çalışmalar ortaya koymuştur ki bu testler içerisinde en güvenilir olanı PCR testidir. Türkiye’de de PCR testi uygulanmaktadır” dedi.

Devlet hastaneleri laboratuvarlarının yanı sıra özel sektör laboratuvarlarında Sağlık Bakanlığı tarafından Biospeedy adı verilen tek bir kitin kullanılmasının mecburi hala getirildiğini belirten Çıray, “Bu durumda bu testin kusursuz olması beklenmektedir.

Buna mukabil test sonucu pozitif çıkan örneklerin sonuçları güvenilir olmakla birlikte, test sonuçları negatif çıkan örneklerin güvenilir olduğu konusunda derin kuşkular ve bulgular vardır” diye konuştu.

Daha önce bu testle ilgili bazı kusurların bulunduğunu ve bunun düzeltilmesi konusunda uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Doktor Aytun Çıray, bu konuda Sağlık Bakanlığı’ndan bu güne kadar bir yanıt gelmediğini söyledi. Çıray,” Kitin kullanımda teknik kusurları olduğu anlaşıldı. PCR kiti ile birlikte kullanılması gereken bir de RNA izolasyon kiti var.

Ancak sahadaki uzmanlar bu kitin izolasyon yaptığına dair yeterli kanıt yok, diyorlar. Çok teknik açıklamalara girip kafa karıştırmak istemiyorum. Test sonucu pozitif çıkan örneklerin sonuçları güvenilir olmakla birlikte. Negatif sonuçlanan testlerin fazla oluşu şüphe oluşturmaktadır” uyarısında bulundu.

“TEST KİTİNİ İYİLEŞTİRİN”

İngiltere’de yapılan 14 bin 682 PCR testinden 5492’si yüzde 37 pozitif çıkarken, Türkiye’de yapılan 30 bin 864 testten 4 bin 747’sinin yüzde 14,5’inin pozitif çıkması örneğini veren Çıray, illerde yapılan testlerde de pozitiflik oranlarının istatistiki olarak tutmadığını söyledi. Bakan Koca’ya seslenen Çıray, “Bu nedenle illerde kaç test yaptığınız ve kaç pozitif çıktığını açıklamalısınız. Bilgiye ve doğru veriye dayanmadan yönetim olmaz. Ayrıca bazı yerlerde dikkatsizce yanlış bildirimler yapıldığına dair bilgiler var.

Örneğin; vakanın ilk müracaatında test pozitif çıkıyor, aynı vakaya yapılan ikinci test, yani kontrol testi negatif çıkıyor. Ancak vaka klinik ve tomografik olarak COVİT-19 tanısı almış. Ama dosyasında viral pnömoni yazılıyor. Doktorluk yeminimin gereği olarak size yeni ama hayati bir çağrıda bulunuyorum: Test kitini derhal iyileştirin. İyileştiremiyorsanız ithal edin. Takip edeceğiz” dedi.

“BAKANA SORUYORUM”

Biospeedy, Covid- 19 PCR kiti ile birlikte RNA izolasyon kiti olduğunu ifade eden Çıray, bu izolasyon kitinin izolasyon yaptığına dair bilim insanlarının elinde yeterli kanıt olmadığını kaydetti. Çıray şöyle konuştu:

“ Testin geçerliliği için negatif kontrolde internal kontrol (Gerçek negatif sonuçları, testin bir adımındaki bir başarısızlıktan kaynaklanan sonuçlardan ayırt etmek için kullanılan bir iç kontrol sistemi) yoktur diyor bilim adamları. Bu konularda test kiti iyileştirilmektedir.

Eğer bu test kitinde iyileştirilmemişse çok sayıda testin tekrar edilmesi gerekecek bu da sadece zaman kaybı olarak değil toplumdaki pozitif hasta sayısının artışı olarak karşımıza çıkacak. Bu nedenle bu testin iyileştirilmesi konusunda ‘hangi çalışmalar yapıldı ve bu iyileştirme sonuçlandırıldı mı? bunu kamuoyu adına sağlık bakanına soruyorum..”

Kaynak-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com