Ana sayfa » Güncel » “ASGARİ ÜCRETTEN GELİR VERGİSİ KESİLMESİN..”

“ASGARİ ÜCRETTEN GELİR VERGİSİ KESİLMESİN..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, 2 bin 324 tl olan asgari ücretten kesilen 618,29 tl gelir vergisinin kesilmemesi için kanun teklifi verdi.

Devletlerin vergi toplama yetkisi ile kamu hizmetlerini yerine getirdiğini, diğer taraftan gelir dağılımında ki adaleti sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, konuyu meclis gündemine taşıyarak, “Gelir vergisi gibi doğrudan vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının arttırılması ve bunun da gelir düzeyine göre aftan oranlı olarak belirlenmesi, toplam vergi gelirini değiştirmemekte fakat gelir dağılımında daha dengeli bir durum ortaya koyabilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre de devletimiz sosyal bir devlet olarak tanımlanmış ayrıca vergilendirmenin mali güce göre yapılması gerekliliği belirtilmiştir” hatırlatmasında bulundu.

“GELİR VERGİSİ KESİLMESİN..”

Türkiye’de yaklaşık 10 milyon çalışanın geçimini asgari ücretle sağladığını belirten Dervişoğlu, kanun teklifi verdi. Asgari ücretin,‘4 kişilik bir ailenin bir ay içerisinde sağlıklı beslenmelerini sağlayacak gıda maddelerinin satın alınmasına yetecek miktarda olduğunun altını çizen Dervişoğlu, Asgari ücretin, “açlık sınırı” ile paralel ilerlediğini” vurguladı.

Yapılan araştırmalara dikkat çeken Dervişoğlu, “Türkiye’de 2020 yılı için açlık sınırının 2200 TL ile 2500 TL arasında olduğu görülmektedir. 2020 yılı için belirlenen net asgari ücret ise 2324 TL’dir.

4 kişilik bir aile asgari ücretle sadece gıda ihtiyacını karşılayabilecek durumda iken; barınma, ulaşım, eğitim gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmesi mümkün değildir. Hal böyle iken asgari ücretlinin bir de gelir vergisi ödüyor olması sosyal devlet anlayışı ile örtüşmemektedir” dedi.

Asgari ücretlilerden SSK ve İşsizlik Sigortası primi gibi başka kesintilerin de yapıldığını hatırlatan Dervişoğlu, tüm kesintilerin toplamının aylık 618, 29 TL olduğunu kaydetti ve bu miktarın kesilmemesini önerdi.

Türkiye’de dolaylı vergiler sebebi ile vergilendirmede adaletsizliğin var olduğunu belirten Dervişoğlu, teklifinde, asgari ücretlilerin gelir vergisinden muaf tutulmasının hakkaniyetli olacağı ifadelerine yer verdi..

Kaynak-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com