Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Diyetisyen-Ahsen Tüfekçi; “KORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMANIN BESLENME YOLLARI..”

Diyetisyen-Ahsen Tüfekçi; “KORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMANIN BESLENME YOLLARI..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

Dünya sağlık örgütü, covid-19 virüsünü yok edebilecek herhangi bir ilaç yada aşı bulabilmiş değil .Bu süreçte dikkat etmemiz gereken bağışıklığı güçlendirmek ve hijyen kurallarına dikkat etmek olacaktır.

Korona virüsü daha çok bağışıklık sistemi zayıf 60 yaş üzeri ve dezavantajlı gruptaki hastalıkları olan(kanser hastaları kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) kişilerde etkisini göstermektedir. Bu sebep ile bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli bir adım olacaktır.

Peki bağışıklık sisteminin güçlenmesi için neler yapılabilir;
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ancak dengeli ve sağlıklı beslenerek sağlanabilmektedir bu sebep ile tükettiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda Korona virüsü ve diğer enfeksiyon hastalıklarından korunmak için beslenme de meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir.

Özellikle C vitamininden zengin bir menü olmalı ,bu sağlanamıyor ise c vitamini takviyeleri alınmalı bol sıvı tüketilmeli (günde en az 2.5- 3 litre ), ayran taze meyve suları bitki çayları tercih edilmeli.

Ayrıca çiğ veya pişmemiş hayvan ürünlerinin tüketilmemesi vücudu toksinlerden korumak için çok önemlidir yine bağışıklığı güçlendirmek için probiyotik ve propolis tüketilmelidir. Propolis takviyesi güvendiğiniz markaları eczaneden takviye olarak alabilirsiniz,

Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için birkaç öneri..

Hayvansal ürünlerden sakatat, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta (tabii ki iyice pişirerek), bitkisel besinlerden bakliyat ve kuru yemişler en etkili protein kaynaklarını tüketmeye özen göstermeliyiz.

Bunun yanında bağışıklığın gücüne güç katan antioksidanları, vitamin ve mineralleri de (taze sebze ve meyveleri, tam tahıllıları, baharatları) her zamankinden daha düzenli yiyip içmemiz lazım sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı hatta ve hatta sirkeli veya karbonatlı su ile durulanmalı
Özellikle sülfür ve terpen zengini sebzeler (lahana, karnabahar, soğan, sarımsak, turp, tere, roka, nane, fesleğen ) antosiyanin deposu koyu kırmızı, mor, siyah renkli sebze ve meyveler tüketimine özen gösterilmeli.

Ev Yoğurdu,turşu, keçi sütü zengin probiyotik içerdiği için vücudun zararlı bakterilerden arınmasını sağladığı için oldukça faydalıdır probiyotik bağırsak florasını geliştirdiği ve güçlendirdiği için dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ,buna ek olarak kefir de tüketimine özen gösterilmeli
D vitamini , Zerdeçal, Zencefil, Bal doğal antibiyotik olan sarımsak da bağışıklık sistemimizi güçlü tutacaktır.

C ve D vitamini yanında şu antioksidanlar da eklenebilir:

  • Selenyum , Çinko, Alfa Lipoik Asid, N Asetil Sistein
    Bu antioksidanların özellikle solunum yolu mukozasının korunmasında ve akciğerlerde krize, solunum yetmezliğine sebep olan iltihabi yanıtların azaltılmasında etkili olacaktır.
  • Virüsler ile doğru bilinen yanlışlar..
  • Ev yapımı turşuları, içerdikleri probiyotikler sayesinde bağışıklık sisteminde bir miktar destek verdiği ancak içerdiği tuz nedeni ile aşırı tüketiminden kaçınılması gerektiği yok burnun tuzlu su ile yıkandığında virüsün bulaşıcılığının engellediği, yok gece yatmadan önce 1 diş sarımsak yutmak koronadan koruyor gibi söylemler tek başına doğruluk getirmeyecektir.
  • Bağışıklık sistemini özel olarak güçlendirdiğine yönelik kanıtlanmış herhangi bir gıda mevcut değildir bunlar tekil olarak bir işe yaramaz bütünsel olarak ele alındığında önemli miktarda koruma sağlayacaktır..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com