Ana sayfa » Güncel » FOÇA’LI KADINLAR, KADINI AŞAĞILAYAN SÖZLERİ ÇÖPE ATTILAR..

FOÇA’LI KADINLAR, KADINI AŞAĞILAYAN SÖZLERİ ÇÖPE ATTILAR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Foça Belediyesinin öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe katılanlar, kadını ötekileştiren her türlü yerleşik ifadeye karşı tepkilerini gösterdiler.

Ellerinde taşıdıkları ‘Oğlanı doğuran övünsün, kızı doğuran dövünsün’, ‘eksik etek’, ‘kadının kazdığı kuyudan su çıkmaz’, ‘saçı uzun, aklı kısa’, ‘erkeğin elinin kiri’, ‘elinin hamuruyla erkek işine karışma’ vb. yazılı kartonları, yırtarak çöpe attılar.

Yürüyüşün tamamlandığı Demokrasi Meydanında konuşma yapan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; ‘‘Uygarlık tarihimizde, yontma taş çağı 2 milyon yıl önce başlamış, iki taşı birbirine vurmayı ve ateşi kullanmayı 1 milyon yıl önce öğrenmişiz. Tunç devrinde tarımı, ilk çağda yazıyı kullanmışız. Medeniyet diye tabir ettiğimiz olguda, ilerleyişimiz devam ederken, toplumlarımızda cinsiyet rollerini kullanarak 1 milyon yıl geriye gitmişiz!

2020 yılında hala kadının çalışmasını tartışan, kılık ve kıyafetini yargılayan, dilinde namus gözünde kötülük olan zihniyete karşı savaş veriyoruz. Bunlar yetmezmiş gibi, bir de özlü sözlerle bu cinsiyetçi dili dinlemek zorunda kalıyoruz.

Kadın üzerinden ifade edilmeye çalışan tüm bu sözleri asla kabul etmiyoruz. Eşitlik adına ilk olarak dilimizi düzeltiyoruz. Foça’dan tüm dünyaya kadındaki söz izlerini kabul etmediğimizi haykırıyor ve tüm bu sözleri sonsuza dek çöpe atmaya davet ediyoruz.

Kadın ve Emek; dünyayı değiştiren bu iki temelin önünde saygıyla eğiliyor, hepinizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum.’’dedi..

Kaynak-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com