Ana sayfa » Güncel » SAYILKAN, “MASKE YOK DEĞİL, ANCAK TALEPTEN DOLAYI FİYATINDA ARTIŞ VAR..”

SAYILKAN, “MASKE YOK DEĞİL, ANCAK TALEPTEN DOLAYI FİYATINDA ARTIŞ VAR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-“Ecza depolarında maske tükendi” söylentileri hakkında konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyada tehlikeli boyuta ulaşan koronavirüs yayılmaya devam ediyor. Virüs nedeniyle yaşamını yitiren ve etkilenenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 2600’ün üzerinde olduğu belirtildi.

Uzmanların, virüsten korunmanın en etkili yolunun filtre özellikli maske takılması, olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulması ve el temizliğine dikkat edilmesi olduğu yönündeki uyarıları ise maskelere olan ilgiyi artırdı. Virüsün ortaya çıkmasının ardından Çin, üretip ihraç ettiği maskeleri ithal etmeye başladı.

Dünyada yaşanan koronavirüs paniği Türkiye’de de maske satışlarını artırdı. Son günlerde özellikle sosyal medyada ecza depolarında ve eczanelerde maske kalmadığı yönündeki görüşlerle İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan şunları söyledi;

“Türkiye’de maske tükendi, depolarda ya da eczanelerde bulunmuyor gibi bir durum söz konusu değil. Ancak talepten ötürü fiyatında bir artış var”

‘MASKE YOK DEĞİL’

Çok sayıda maskenin Çin’e ithal edildiği yönünde duyum aldıklarını söyleyen Sayılkan, “Ecza depolarında maske yok değil. Var ancak istediğimiz kadar çekemiyoruz. Biz normal fiyatlarımızdan satmaya devam ederken elimizdeki tüm maskeleri alıp Çin’e göndermeye çalışan insanlar var. Böyle durumlarda da halka maske temin edemiyoruz.

Maskeler ağırlıklı olarak Çin’den alınıyor. Onların bir kısmı gümrükteyken, onları Türkiye’de satın alan firmalara daha yüksek paralar vererek geri almışlar. Yani ülkeye maske girişi de azalmış. Mevcutları da insanlar panik yüzünden gereksiz kullanmaya başlamış. Şu anda açıkçası bir panik havası da var. Panik yaratılmamalı” diye konuştu.

‘TİCARETİNİ YAPANLAR ÇIKTI’

Maskeleri toplu alıp yüksek fiyata satmak isteyen kişilerin olduğunu belirten Sayılkan, “Ayrıca bu işin ticaretini yapmaya başlayanlar da çıkmış. 25-50 kuruştan alıp daha yüksek fiyatlara satanları da duyduk. Eczaneye gelen müşteriler kutu ile satın almak istiyor. Ancak talep yoğunluğu nedeniyle kutudan ziyade adetle satmaya özen gösteriyoruz.

Çünkü kimileri maskeleri toptan alıp yüksek fiyata satıyor. Ancak bildiğimiz eczanelerde satan klasik maskeler koruma görevi görmüyor. Virüs için daha kalın kumaştan yapılmış, daha korunaklı maskeler kullanılması gerekiyor. Ama Türkiye’de maske tükendi, depolarda ya da eczanelerde bulunmuyor gibi bir durum söz konusu değil.

Ancak talepten ötürü fiyatında bir artış var. Sadece toplu satışı yok. Bir ilaç olmadığı için resmi bir prosedür ya da muhatabı da yok. Denetimi olan bir sektör değil. Daha çok medikallar belirleyici oluyor” dedi..

Kaynak-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com