Ana sayfa » Güncel » ANKARA’DA JEOPARK ALANLARININ OLUŞTURULMASI İÇİN PROTOKOL İMZALANDI..

ANKARA’DA JEOPARK ALANLARININ OLUŞTURULMASI İÇİN PROTOKOL İMZALANDI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası arasında yapılan çalışmalar ve görüşmeler sonucunda “Ankara Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde Jeopark Alanlarının Belirlenmesi, Kurulması ve Jeoturizmin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yapılacak iş ve işlemlere esas iş birliği Protokolü imzalandı. Konu ile ilgili TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasından şu açıklama yapıldı;

“19 Şubat 2020 tarihinde Saat 13.00’te Büyükşehir Belediye Binası Başkanlık katında düzenlenen protokol imza törenine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Baki Kerimoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Fuat Uzun, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan ile Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve Oda organlarımız, Jeolojik Miras ve Jeopark Çalışma Grubumuz ve JEMİRKO başkanı Nizamettin Kazancı ve üyeleri, AÜ Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Yusuf Kadıoğlu ve meslektaşımız Adana milletvekili Müzeyyen Şevkin tarafından oluşan heyet katıldı.

İmza töreninde Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan doğal varlık ve kaynaklarımız ile çevremizin her gün tüketilerek yok edildiği bir ortamda Ankara Büyükşehir Belediyesinin, Meslek Odamızla birlikte, Ankara’nın doğal varlık ve kaynaklarına sahip çıkarak gelecek nesillere aktarması konusundaki çabalarının önemine vurgu yaparak yapılan protokol ile Ankara İl sınırları içerisinde bulunan ve yeryüzünde nadir rastlanan, dünyamızın jeolojik geçmişinde çok önemli bir olayı, süreci veya belli bir zaman aralığını temsil eden, bu özellikleriyle yerkürenin uzun geçmişi için kanıt durumunda olan kaya topluluğu, stratigrafik istif, fosil, mineral, yapı, yer şekli, mağaralar, şelaleler gibi jeolojik miras niteliğindeki yapı ve oluşumların ortaya çıkarılacağını, bu kapsamda yapılacak çalışmalar ile,

-Jeolojik miras niteliğindeki jeositlerin tespiti, raporlanması ve tescil edilmesi,

-Jeolojik miras niteliğindeki jeosit alanlarını kapsayan jeopark alanın belirlenmesi, raporlanması, tescili ile bu jeopark alanlarının UNESCO Kriterleri çerçevesinde Avrupa Jeopark Ağı ile UNESCO Global Jeopark ağı içine alınarak tanıtılması,

-Jeopark alanının jeoturizme kazandırılması amacıyla gerekli çalışmaların yürütülmesi ve koordine edilmesi,

-Ankara İli sınırları içerisinde etkin jeoturizm faaliyetlerinin başlatılması,

-Geliştirilecek ve çeşitlendirilecek turizm faaliyetlerine yönelik olarak halkın bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve gerekli farkındalığın sağlanması gibi konuların hedeflendiğini belirtti.

Ayrıca Ankara’nın sahip olduğu ve hala değerlendirilemeyen büyük bir Jeotermal enerji potansiyelinin olduğuna, bu potansiyelin çevrenin ekolojik dengesini bozmadan gerek enerji, gerekse sağlık, turizm ve tarım sektöründe kullanılmasının Ankara ekonomisi ve sosyal yaşamı açısından önemini vurgulayarak belediye bünyesinde jeotermal daire başkanlığı veya şirket kurulabileceğini belitti. Ankara’nın yeraltısuyu kaynaklarının korunmasının stratejik öneminden bahsederek verimli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yaptığı konuşmada Beypazarı’ndan Çamlıdere’ye kadar uzanan bölgede balık fosillerine rastlandığını belirterek, “Aynı bölgede, uçurumun kenarında fosilleşmiş bir ağaç da var. Beypazarı’ndaki Nurettin Karaoğuz Müzesi’nde bahsettiğim balık fosilleri sergileniyor. Bölgedeki fosillerin Kızılcahamam farkına varmış ve o tarafta bir jeopark olması için çalışmalara başladı” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Eğer ülkeyi seviyorsan, ülkeyi seven adam çiçeğini, böceğini, çıyanını, neyi varsa her şeyini sevmek, korumak zorunda. Ülkemizde bulunan her şey bizim değerimiz. Bunların hepsinden yararlanmamız lazım. Büyük bir jeoturizm potansiyeli de var. En azından bu konularda farkındalık yaratmak için çalışmalıyız.”

Ayrıca jeotermal kaynaklar konusunda da ayrıntılı bir çalışma yapılabileceğini bu konuda yeni bir protokol imzalanabileceğini ifade etti.

İş birliği Protokolünün imzalanması ardından iyi niyet temennileri ile törene son verildi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com