Ana sayfa » Güncel » MAHKEMEDEN, KİMLİK SORAN BEKÇİ ALEYHİNDE KARAR..

MAHKEMEDEN, KİMLİK SORAN BEKÇİ ALEYHİNDE KARAR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bekçilerin kimlik yetkisi getiren teklif Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeyi beklerken kanun çıkmadan kimlik soran bekçinin aleyhine bir karar daha çıktı.

Mezopotamya Ajansı, ‘nda yer alan habere göre Van’ın Tuşba ilçesinde bekçiler, durdurdukları R.D’den kimlik göstermesini istedi. 3 Ocak’ta yaşanan olayda, bekçilerin böyle bir yetkisinin olmadığını söyleyen R.D. kimliğini bekçilere vermedi. Bunun üzerine bekçiler R.D. adlı genci İkinisan Polis Karakolu’na götürdü.

Bekçiler kanunun çıkmasını bekleyemedi, vatandaşlara kimlik sormaya başladı

R.D.’ye “görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermemek” iddiasıyla Kabahatler Kanunu’na göre 187 TL para cezası kesildi. R.D., avukatı aracılığıyla 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne para cezasının kaldırılmasına yönelik başvuru yaptı. Mahkeme, 31 Ocak’ta idari cezanın kaldırılmasına karar verdi.

Mahkeme gerekçesinde henüz bekçilerin kimlik sorma gibi bir yetkisinin olmadığını belirtti. Benzer kararlar başka mahkemeler tarafından da alınmıştı. Ancak bazı bekçiler yetkileri olmadığı halde kimlik kontrolü yapmaya devam ediyor.

Yeni teklif ne getiriyor?

Bekçiler için getirilmek istenen yetkiler ise şöyle:

-Bekçiler, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.

-Görev saatleri içinde ve görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecek, şüpheli durum veya kişileri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek.

-Kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri alacak.

-Uyuşturucu madde imal edildiği, satıldığı veya kullanıldığından, kumar oynandığından ya da fuhuş yapıldığından şüphe edilen yerleri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek.

-Makul bir gerekçeyle “durdurma” yetkisini kullanacak, kimlik veya diğer belgeleri isteyebilecek.

-Kişinin şüphe uyandırması durumunda üst araması yapabilecek, araçların görünmeyen bölümlerinin açılmasını isteyebilecek.

-Çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydandayken suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için tedbir alabilecek.

-Şiddet mağduru kadın ve çocuklara doğrudan yardım edebilecekler.

-Bekçiler, jandarma hizmetleri sınıfına dahil edilecek ve emeklilik yaşları 60 olacak..

Kaynak-Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com