Ana sayfa » Güncel » ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILAN GEBE İNEKLER İZMİR’DE REHABİLİTE EDİLİYOR..

ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILAN GEBE İNEKLER İZMİR’DE REHABİLİTE EDİLİYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde, 41 kişi hayatını kaybetti.

Büyüklüğü 4’ün üzerinde 25, toplamda 2 bin 340 artçı deprem de meydana gelirken, bazı binalar yıkıldı, bazılarında da ağır hasar meydana geldi. AFAD’ın verilerine göre, 1631 kişi çeşitli nedenlerle hastanelere başvurdu. Ancak deprem, yalnızca insanları değil, hayvanları da etkiledi.

Hemen hemen tüm evlerin hasar gördüğü Kırsal Çevrimtaş Mahallesi’nde, sarsıntıda ahırları yıkılan ve enkaz altında kalan simental ırkı, 2’si gebe olan 3 inek, ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı. Gebe ineklerden biri, 3 günün sonunda kurtarılırken, kafatasında zedelenme meydana geldi ve boynuzları kırıldı.

Aynı ahırda kalan ve biri gebe olan diğer 2 inek ise 1 günde kurtarıldı. Bu iki inekten gebe olanın diz kapağı ve bileğinde kırıklar tespit edilirken, diğerinin omzunun ve diz kapağının kırıldığı belirlendi.

EN UFAK BİR SALLANTIDA KAFALARINI GÖMMEYE BAŞLIYORLARDI’

Çeşitli nedenlerle ölümden dönen hayvanların barınağı olan Melekler Çiftliği’nin sahibi Sibel Çakır, depremzede ineklerin, Haluk Levent’in ve arkadaşlarının sponsorluğunda çiftliğe geldiğini ve bakımlarının da bu sponsorlar aracılığıyla karşılandığını belirterek, “Kızlarımız şu an gayet iyi durumda. İlk geldiklerinde stresten ötürü yemek yemiyorlardı, panik halindelerdi.

En ufak bir sallantıda kafalarını gömmeye başlıyorlardı. Ancak bunlar ırkları gereği çok sakinler ve tedavilerini uygulama noktasında bizlere de zorluk çıkarmıyorlar” dedi.

DOĞUM YAPTIKTAN SONRA DAHA İYİ YÜRÜMELERİNİ BEKLİYORUZ’

Çakır, gebe olan yavrularının da şu an gayet sağlıklı olduğunu belirterek, “Gebelerimizin biri üç gün, diğeri bir gün sonra çıkarılmış ahır enkazından. Bunları önce Elazığ’da güvenli bir bölgeye naklettik, sonrasında buraya getirdik.

Hepsi yavaş yavaş ayaklanmaya, yürümeye başladılar, ancak doğumlarını yaptıktan sonra daha iyi yürümelerini bekliyoruz. Atel uygulamaları yapıldı, kemiklerin güçlenmesi için gerekli egzersizler ve tıbbi müdahaleler veteriner eşliğinde yapılıyor” diye konuştu.

Çakır, söz konusu ineklere yardım etmek isteyenlerin barınağa gönderecekleri bir balya samanın dahi değerli olduğunu sözlerine ekledi..

Kaynak-DHA

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com