Ana sayfa » Güncel » “CÜRUF ALANI, YAŞAM ALANIMIZIN BİR PARÇASI OLMAMALIDIR..”

“CÜRUF ALANI, YAŞAM ALANIMIZIN BİR PARÇASI OLMAMALIDIR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Foça-Aliağa arasındaki cüruf alanına biyokütle tesisi kurulmasına karşı yöre halkı dilekçelerle İzmir Büyükşehir Belediyesine başvurdu.

Yaklaşık 40 yıldır bölgeye gelişigüzel depolanan cürufların çevre ve sağlık açısından yarattığı olumsuzlukların üzerine bir de biyokütle tesisinin kurulmak istenmesine yörede yaşayan vatandaşlar uzun zamandır karşı çıkıyorlardı.

Toplanan dilekçelerin İzmir Büyükşehir Belediyesine verilmesinden önce Konak Vergi Dairesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Yeni Foça Forum, EGEÇEP, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, FOÇEP, TMMOB ve İYA gibi kurumların desteklediği basın açıklamasında konuşan Yeni Foça Forum Sözcüsü Ezgi Levent, 1980 yılından 2011 yılına kadar otuz bir yıl boyunca demir çelik işletmelerinin kendi alanlarında depoladıkları cürufların, 2011’de İBB Meclisinin aldığı karar ile Foça Gölyüzü’ne dökülmeye başlandığını belirtti.

Gölyüzü’nün su havzası ve orman alanı olduğunu aktaran Levent “Cüruf Depolama Alanı” olarak belirlenen alanın Danıştayın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına rağmen ruhsatsız olarak çalışmaya devam ettiğini dile getirdi. Bir sene içerisinde bölgede defalarca yangın çıktığını belirten Levent, “Bu kapalı saha içerisinde neler oluyor, başka hangi atıklarda depolanıp yakılıyor sorusunu düşündürmektedir.

Bölgemizde ruhsatsız çalışan ve yaşamımızı tehlikeye sokan Cüruf Depolama Alanı kapatılmadığı sürece, bir defa iptal edilen ve ikinci davası süren Biyokütle Tesisleri de kurulmak istenecektir” ifadesinde bulundu.

“CÜRUF ALANI, YAŞAM ALANIMIZIN BİR PARÇASI OLMAMALIDIR”

Foça’nın bir turizm kenti olduğuna dikkat çeken Levent, “Sanayiden bu kadar zarar görmesinin hiçbir açıklaması olamaz, cüruf alanı yaşam alanımızın bir parçası olmamalıdır. İstihap haddini çoktan doldurmuş, milyonlarca tonu barındıran cüruf depolama alanında artık daha fazla cürufa yer kalmamıştır.

Yaşam alanlarımızın korunması yerel yönetimlerin sorumluluğundadır. Sağlığımızı hiçe saymalarını kabul etmiyoruz. Geçmişte alınan bu kararın düzeltilmesi yeni Büyükşehir Belediye Meclisinden acil talebimizdir” diye konuştu.

Cüruf alanının kapatılmasını istediklerini ifade eden Levent, “İzmir Büyükşehir ve Foça Belediye Başkanlarının, meclis üyelerinin de bizimle aynı fikirde olduğunu tahmin ediyor ve diliyoruz. Bu cüruf alanının kapatılmasının onların döneminde olmasını umut ediyoruz.
Topladığımız imzaları teslim edecek ve sürecin takipçisi olacağız” dedi.

“BİR KAMYON DAHİ ATIK DÖKÜLECEK YER YOK!”

Basın açıklamasının ardından bölgede artık bir kamyon dahi atık dökecek zalanın kalmadığını belirten ve cüruf alanının kapatılmasını isteyen dilekçeler İBB’ye teslim edildi.

Dilekçelere, Yenifoça Forum, Foça Forum, Foça Barış Kadınları, Foçep, Foça’ya Sahip Çıkıyoruz Platformu, Foça Türk Kadınlar Birliği, Foça Kent Konseyi Birliği, Foça Add, Foça Yelken Ve İhtisas Kulübü, TMMOB İzmir İKK, İnsan Hakları Derneği, Egeçep, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeleri Platformu, İzmir Halkevleri, 10 Ekim Derneği, Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, İmece Dostluk Ve Dayanışma Derneği, İzmir Müzisyenler Derneği adına toplam 1.502 kişi imza koydu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com