Ana sayfa » Güncel » İŞTE BİRLEŞİK METAL-İŞ’İN TİS TEKLİFİ..

İŞTE BİRLEŞİK METAL-İŞ’İN TİS TEKLİFİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye’de binlerce işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alan DİSK Birleşik Metal İş Sendikası toplu iş sözleşmesi (TİS) teklifini açıkladı.

Teklif, 79 asıl madde, 5 geçici madde, 8 Ek madde ve 3 yönetmelikten oluşuyor.

2 YILLIK TOPLU SÖZLEŞME..

Toplu sözleşme teklifinin 2 yıl olduğunu belirten Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetimi, “1 Eylül 2019 ile 31 Ağustos 2021 dönemini kapsamaktır. Yürürlük süresi, bir başka deyimle toplu sözleşmenin kaç yıllık olacağı Sendikamızın en fazla önem verdiği konudur. Çünkü metal işkolunda ücretlere 6’şar aylık dönemler halinde zam yapılmaktadır. Ücret zam pazarlığının esasını da ilk 6 aylık dönem oluşturmaktadır.

Bir başka deyimle, işçiler ücret zammını esas olarak ilk 6 aylık dönemde almaktadırlar. Bu nedenle ilk 6 aylık dönem ne kadar geciktirilirse, işçilerin cebine girecek para da o kadar az olacaktır. Bu nedenledir ki, işverenler toplu sözleşme 3 yıllık olsun demekte, böylece, ücret zammını daha az vermenin hesabını yapmaktadırlar” açıklamasını yaptı.

Ücret teklifi ile ilgili şu detaylara yer verildi:“Ücret teklifi 2 bölümden oluşmaktadır. İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 15 oranında artırılması ve Halen çalışanlar için ise, ücretlere öncelikle yüzde 10 zam yapılması, ardından da saat ücretlerine 3,80 TL eklenmesini talep ediliyor. Teklifin parasal karşılığı ortalamada ilk 6 aylık dönem için yüzde 34,2’dir.

Sosyal haklar teklifi ise şu şekilde sıralandı:“Metal işçilerine ödenen sosyal hakların ücret içerisindeki payı giderek düşmekte, ödeme yapılması gereken nedenle, yapılan ödeme arasında bir bağ kalmamaktadır. Örneğin, bayramlarda metal işçilerine net 215 TL ile 481 TL arasında değişen miktarlarda bayram ödemesi yapılmaktadır.

Bu tutar, bir işçinin ailesiyle birlikte yakınlarını görmek için başka bir kente gitmesi halinde yol ücretini bile karşılamaktan uzaktır. Aynı şekilde çocuklar için yapılan aylık ödeme net 10 TL ile net 12 TL arasında değişmektedir.

Dolayısıyla sosyal ödemelerdeki bu adaletsizliğin giderilmesi ve yükseltilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle, sosyal haklarda ortalama yüzde 55 oranında artış teklif ediyoruz.

Ayrıca, Kurban Bayramı için ayrımsız tüm metal işçilerine 1.600 TL’lik Kurban parası ödemesini teklif ediyoruz. Sosyal hakların ikinci yılı için ise enflasyon artı 5 puan artış teklif ediyoruz..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com