Ana sayfa » Güncel » İSİG İZMİR MECLİSİ, İŞ CİNAYETLERİ RAPORUNU AÇIKLADI..

İSİG İZMİR MECLİSİ, İŞ CİNAYETLERİ RAPORUNU AÇIKLADI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- İzmir İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2019 yılı İzmir iş cinayetleri raporunu açıkladı. Raporda İzmir’de en az 74 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

İzmir Barosu konferans salonunda yapılan basın toplantısında 2019 yılına ait olan raporu İSİG adına Av. Dilek Güzel okudu.

Güzel, “Ekonomik kriz bahanesiyle, esnek, güvencesiz, kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı, çalışma sürelerinin uzadığı, koşullarının daha da kötüleştiği; barınma, yemek, kreş vb. haklarının budandığı; asgari ücretin bırakın insanca bir ücreti açlık sınırının dahi altında kaldığı, bir önceki yıla göre 300 Bine yakın sigortalı işçinin işsizler ordusuna katıldığı, açlık, yoksulluk, kötü çalışma koşulları, mobbing vb. Nedenlerle emekçilerin intihar ettiği; iş yerlerinde en basit önlemlerin dahi alınmadığı ve devletçe de denetlenmediği için yüzlerce işçinin iş cinayetlerine kurban verildiği, iş göremez duruma düştüğü bir yılı ardımızda bıraktık.

Yaşamak için değil adeta çalışmak için yaşıyoruz! Ve ölüyoruz” ifadelerini kullandı. Güzel, 2019 yılında Türkiye’de en az 1736 işçinin İzmir’de ise en az 74 işçinin yaşamını yitirdiği bilgisini verdi.

Raporda öne çıkan veriler:

2019’da İzmir’de hayatını kaybeden 74 işçinin 2’si kadın, 72’si erkek.
12 işçi kendi hesabına çalışıyordu. 2’si çocuk işçiydi.
3’ü Suriyeli, 1’i Ukraynalı, 1’i İtalyan olmak üzere 5’i mülteci/göçmen işçiydi.

İşçilerin 18’i inşaat/yol, 10’u tarım/orman, 9’u taşımacılık, 6’sı belediye/genel işler, 5’i metal, 4’ü ticaret/büro/eğitim/sinema, 3’ü gemi/tersane/deniz/liman, 3’ü savunma/güvenlik, 2’si enerji, 2’si gıda/şeker, 2’si konaklama/eğlence, 2’si madencilik, 2’si sağlık/sosyal hizmetler, 1’i tekstil/deri işkolunda çalışıyordu. Bu sektörlerin dışında, 3 iş cinayetinin sektörü belirlenemedi.

18’i düşme, 11’i trafik kazası, 9’u ezilme, 6’sı patlama, 6’sı elektrik çarpması, 5’i kalp krizi, 4’ü intihar, 3’ü göçük, 2’si boğulma, 2’si silahla vurulma, 2’si yıldırım düşmesi, 1’i şiddet, 1’i dövülme, 1’i kanser, 1’i kopma nedeniyle hayatını kaybederken 2’sinin ölüm nedeni öğrenilemedi.

İŞ CİNAYETLERİNİN ÖNLENMESİ İÇİN ACİL TALEPLER

İşçi ölümlerini, yaralanmalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için devlet ve sermayenin hiçbir adım atmadığını söyleyen Güzel, talepleri şu şekilde sıraladı:

Esnek, kuralsız, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıran tüm mevzuat değişmelidir. Sigortasız, sendikasız çalıştırma önlenmeli, kayıt dışı çalışma yasaklanmalı, sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır.İnsanca çalışma koşulları oluşturulmalı, iş yoğunluğu azaltılmalı mesai saatleri 6 saate düşmelidir.

İSİG ile ilgili düzenleme ve uygulamalar sektör, çalışan sayısı vb. hiçbir ayrım olmaksızın bütün işyerlerini ve tüm çalışanları kapsamalıdır. Kamu kuruluşlarında ve 50’nin altında çalışanın olduğu az tehlikeli işyerlerinde, uzman ve hekim çalıştırılması uygulaması derhal başlatılmalıdır.

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki, 100’den fazla çalışanın bulunduğu sanayi işletmelerinde “tam zamanlı” iş güvenliği mühendisi çalıştırılması zorunlu hale getirilmelidir.

İş davalarında işçiden yargı masrafı alınmamalı, arabuluculuk mekanizması kaldırılmalıdır.

İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının mesleki bağımsızlıkları ve iş güvenceleri korunmalıdır. Açıklamanın “İş cinayetleri son bulsun! Yaşamak ve yaşatmak için direneceğiz” dedi. Açıklama sonrası ‘Kumun Gecesi’ adlı belgesel gösterimi yapıldı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com