Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » EVREN, KARANLIK MADDE İLE KAPLI, İYİ DE KARANLIK MADDE NE ?

EVREN, KARANLIK MADDE İLE KAPLI, İYİ DE KARANLIK MADDE NE ?

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Evren hakkında cevabı merak edilen onlarca farklı soru olsa da bilim insanlarının en çok ilgisini çeken alanlardan birisi karanlık madde. Astronomlar ve fizikçiler, neredeyse kusursuz bir fikir birliği içerisinde evrenin büyük kısmının karanlık maddeyle kaplı olduğu konusunda hemfikir.

Evrende bu kadar çok karanlık madde olduğuna herkes emin olsa da bu maddeyi göremiyoruz ya da herhangi bir şekilde etkileşime girmeyi başaramıyoruz. Öyleyse ölçümlerimizi neye göre yapacağız?

Evreni kaplayan madde..

Astrofizikçilere göre karanlık madde evrendeki maddenin yaklaşık olarak %85’ini oluşturuyor. Ayrıca enerji yoğunluğunun yüzde 27’si de karanlık maddeye ait. Yani bu madde gerçek anlamda evreni kaplıyor ve dört bir yanı kuşatmış durumda. Astronom Gemma Lavender’e göre dokunup koklayabildiğimiz, hislerimizle algılayabildiğimiz şeyler toplam maddenin yaklaşık %5’ini oluşturuyor.

Levander’e göre gezegenleri, yıldızları ve uzay gazını oluşturan baryonik madde, gerçekte evrendeki tüm enerji ve maddenin yalnızca %4,9’unu oluşturuyor. Lavender, “Evrenin büyük kısmının görülemiyor ya da anlaşılamıyor olması inanılmaz bir istatistik” diyor.

Birkaç örnek hariç, gözlemlenebilir evrende şimdiye kadar incelenmiş olan bütün galaksilerde karanlık madde bulunuyor. Bu gizemli yapı galaksiler etrafında devasa hareler oluşturuyor. Bu da astronomların evrende ne kadar karanlık madde bulunduğunu tespit etmesine yardımcı oluyor.

Samanyolu galaksisi söz konusu olduğunda, galaksinin neredeyse tamamı karanlık maddenin ağırlığı altında eziliyor. Lavender, çok fazla karanlık madde bulunmasından dolayı, kozmik ağı dolduruyor ve kütle çekimi ile çok fazla normal maddeyi bir araya toparlıyor.

Levander, “Samanyolu galaksimiz toplam kütlesinin %95’ini oluşturan inanılmaz bir karanlık madde küresiyle kaplı, bu da güneşin kütlesinin 3 trilyon kat fazlasını oluşturuyor.” diyor.

Yine de astronomlar karanlık maddenin ne olduğunu ya da tam olarak nasıl çalıştığını tam olarak bilmiyor. Bazı teorilere göre bu maddelerin kütle çekimi, paralel evrenlerden bizim evrenimize sızıyor. Diğer teoriler ise karanlık maddenin binlerce, milyarca gözlenemeyecek kadar çok kara delikten oluştuğunu söylüyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com