Ana sayfa » Güncel » “İŞSİZLİK SİGORTASINDAKİ PARANIN 1 AYLIK FAİZİYLE 1 MİLYON KİŞİYE MAAŞ VERİLEBİLİR..”

“İŞSİZLİK SİGORTASINDAKİ PARANIN 1 AYLIK FAİZİYLE 1 MİLYON KİŞİYE MAAŞ VERİLEBİLİR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Yeniçağ TV’de Gülay Tunçel’in sunuculuğunu yaptığı programa konuk oldu. Özgür Erdursun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğru bilgi verilmediğinin altını çizdi.

‘BUGÜN YASA ÇIKSA EMEKLİ OLMAK İSTEMEZLER’

Erdursun, “Emekli Sandığına tabi olanlar bugün yasa çıkarsa emekli olmak istemezler. Bu yasa çıkarsa ortalama 700 bin ile 1 milyon kişiyi ilgilendirir. 1 milyon kişinin maliyeti kaç para? Türkiye’de ortalama emekli maaşı bin 600 lira. 1 milyon kişi emekli olsa 1 milyar 600 milyon maliyeti var.” dedi.

“İŞSİZLİK SİGORTASINDAKİ PARANIN 1 AYLIK FAİZİYLE 1 MİLYON KİŞİYE MAAŞ VERİLEBİLİR”

Özgür Erdursun, İşsizlik Sigortası Fonu’nda sadece 2019 Ekim ayında 3 milyar 558 milyon liralık gelir var. İşsizlik Sigortası’nın 1 aylık faiz geliri 1 milyar 515 milyon. İşsizlik Sigortası’ndaki paranın 1 aylık faiziyle emeklilikte yaşa takılan 1 milyon kişiye emekli maaşı verilebileceğini söyledi.

“Ülkemizde en önemli sorun işsizlik. Türkiye’deki 4 milyon 559 bin işsiz var ama biz başka veriye baktığımızda rakamlar birbirini tutmuyor. Bugün ülkemizde SSK’lı olmayan, Bağkur’lu olmayan, emekli sandığına tabii olmayan, emekli olmayan ama işsiz olup Genel Sağlık Sigortası (GSS) primine tabi olan kişi sayısı 11 milyon 139 bin kişi. Genel Sağlık Sigortası’nı ödeyen 2 milyon 492 bin GSS ödüyor, 8 milyon 647 bini devlet karşılıyor. Aslında işsizlik rakamları da bu rakamlar. Çünkü bunlar işsiz olduğu için GSS’ye tabi.” ifadesini kullandı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun işsizliğin çözümü için, emeklileri ve emeklilikte yaşa takılanları sistemden çıkartıp emeklillere geçinecekleri bir maaş vermemiz gerektiğini belirtti.

“ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALINMAYACAK ŞEKİLDE DÜZENLEME YAPILMASI LAZIM”

“2 bin yılına kadar Türkiye’de emekli olanları intibak yasası ile maaşları yenilendi. Emekli maaşların ortalaması çok düşük. Asgari ücretin altında emekli maaşı kalmayacak bir şekilde düzenleme, aynı oranda üstünde maaş alan kişilerin de maaşlarında artış yaparak bizim emeklileri sistemden çıkartmamız lazım.” dedi.

“KONUYU İYİ ANLAYABİLİRSEK ÇÖZÜM GETİREBİLİRİZ”

Erdursun, “Emeklilikte yaşa takılanların emekli olması lazım, emeklilerin sistemden çıkması lazım. Biz emeklileri sistemden nasıl çıkartacağız? Geçinebilecekleri yüksek bir maaş vereceğiz. Emekliler eğer çalışırlarsa maaşlarında kesinti olacak bir sistemi getirmemiz lazım. Ama iş yeri açan ya da şirket ortağı olan kişilerin maaşları kesilmeyebilir. Çünkü o kişiler iş yeri açarsa vergi ödeyecek, yanında işçi çalıştıracak istihdama da katkısı olacak. Emeklilikte yaşa takılanlar konusunu iyi anlayabilirsek işsizlikle de ilgili çözümler getirebiliriz.” şeklinde konuştu.

“EYT’NİN MALİYETİ NASIL HESAPLANACAK?”

Özgür Erdursun, “Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi kayıt dışılılık. Türkiye’de bu kadar yüksek sigorta primlerinin oranlarının biraz düşürülmesi gerekiyor. Yüzde 37 buçuktur sigorta prim oranları. 2002 yılında AK Parti iktidar olduğunda Kurumlar Vergisi oranı yüzde 33’tü. Gelir gelmez yüzde 20’ye düşürdüler.

SİGORTASIZ ÇALIŞAN KİTLENİN MALİYETİ 115 MİLYAR LİRA CİVARINDA”

Daha çok kişiye yaydılar daha da çok vergi topladılar. Biz sigorta prim oranlarını da düşürebiliriz, daha çok kişiyi de sisteme alabiliriz. Yaklaşık 9 milyon kişi aslında çalışıyor ama sigortası yok. Sigortasız bir gelir elde edip geçimini sağlamaya çalışıyor. Bu kişileri bizim sistemin içine almaktan başka çaremiz yok. Bu kitlenin maliyeti 115 milyar.

Emeklilikte yaşa takılanların maliyeti ne kadar? Yaklaşık yıllık maliyeti 15 milyar civarında. Avrupa’da olan bir şey var o da Türkiye’de yok. O da Aile Sigortası.” şeklinde konuştu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com