Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » NATO GENEL SEKRETERİ; “ARTIK UZAY’DA OPERASYON BÖLGEMİZ..”

NATO GENEL SEKRETERİ; “ARTIK UZAY’DA OPERASYON BÖLGEMİZ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İnsanlık olarak gezegenimizin dört bir yanında, havada, suda ve karada birbirimizle rekabet halindeyiz. 

Soğuk Savaş döneminden bu yana oldukça popüler olan uzayın artık NATO’nun “operasyon sahalarından” biri olduğu açıklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı açıklamada uzaya silah konuşlandırılmasının söz konusu olmadığını ancak birliğin sivil ve askeri uyduları koruması gerektiğini söyledi. Açıklamalara göre NATO ayrıca uzaydaki varlıklarını da paylaşmanın yollarını arıyor. 

İşte NATO Genel Sekreterinin açıklamalarından satır başları;

“Uzayı bir operasyon alanı haline getirmek, görevlerimizin başarısı için tüm varlıkların dikkate alınmasını sağlamaya yardımcı olacak” diyen Stoltenberg, “Mesela bu, NATO planlayıcılarına müttefiklerinden uydu iletişimi ve veri görüntüleme gibi hizmetler talebinde bulunabilme şansı sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri, yaptığı açıklamada uzayda 2000’den fazla uydunun bulunduğunu belirterek, bu araçların da savunma için esas odağı olacağını belirtti. Son dönemde ülkelerin ve askeri kuruluşların uydularına ek olarak pek çok bağımsız, kişilere ya da şirketlere ait uydu da gezegenimizin yörüngesinde dolanıyor.

NATO Genel Sekreterinin açıklaması, iki hafta sonra NATO liderler zirvesinde bu konunun görüşüleceği fikrini ortaya çıkardı. Daha önce Norveç Başbakanı olarak görev yapan Stoltenberg, ayrıca gelecek dönemde NATO’nun izleyeceği yol haritası hakkında da konuştu.

NATO Genel Sekreteri, “Uzay, dünyadaki günlük yaşamımızın bir parçası. Barışçıl amaçlarla kullanılabilir. Ancak çok agresif şekilde de kullanılabilir. Uydular devre dışı bırakılabilir, hacklenebilir veya silah haline getirilebilir. Anti-uydu silahlar hava yolculuğu,hava durumu tahmini, bankacılık gibi toplumların uydulara güvendiği alanlarda iletişim ve diğer hizmetleri engelleyebilir” dedi.

Stoltenberg her ne kadar NATO’nun savunmaya yönelik bir güç olduğunu söylese de ABD başkanı Donald Trump, oldukça agresif ve ağustos ayında “Uzay Gücü” kurulması için çağrıda bulunmuştu. Trump, uzayı bir sonraki savaş alanı olarak işaret etmişti..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com