Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » TÜRK BİLİM İNSANLARININ, FOSİL YAKIT YERİNE BOR KULLANILAN PROJESİ..

TÜRK BİLİM İNSANLARININ, FOSİL YAKIT YERİNE BOR KULLANILAN PROJESİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kimya Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görevli olan Prof. Mehmet Zahmakıran, bor madenindeki hidrojenin uygun katalizör geliştirilerek salınması ve bu şekilde hibrit araçların elektrik enerjisinin üretilebilmesi için 19 ay önce bir proje geliştirdi. Zahmakıran, projesi ile TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde devam eden proje şu anda temel bilimler düzeyinde. Ancak proje başarılı olursa küresel ısınmanın nedenlerinden biri olan fosil yakıtlı araçların kullanımını azaltabilir.

Zahmakıran da şirketlerin, fosil yakıtlı araçlar yerine bu şekilde hibrit kullanan ya da tamamen elektrikli araçlar geliştireceklerini düşünerek yola çıktıklarını açıkladı.

Prof. Mehmet Zahmakıran ve ekibinin projede kullandıkları “hidrazin-boran” kimyasalının birçok önemli özelliği bulunuyor. Zahmakıran, borun çok yüksek miktarda hidrojen depolayabildiğini, gelecekte de hidrojen depolamanın ve istenilen zamanda hidrojenin salınmasının önemli olduğunu söyledi.

Prof. Zahmakıran, projelerinin uygun katalizörü geliştirerek bor madeni içinde hidrojenin salınması ve bundan enerji üretilmesi üzerine olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz yıl “TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü” de kazanan Prof. Mehmet Zahmakıran, benzin ve dizel gibi fosil yakıtların yerine hidrojen kullanmanın küresel ısınmaya neden olan karbondioksit salınımını azaltacağını sözlerine ekledi. Zahmakıran, projelerinin başarıya ulaşması halinde hibrit araçların çok daha yaygınlaşacağını belirtiyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden bilim insanların çalışması ile hibrit araçların yakıt hücrelerinde hidrazin-boran kullanılarak enerji üretilebilir hale gelecek..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com