Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » İNSANSI ROBOTLAR ŞEYTAN DEĞİL..

İNSANSI ROBOTLAR ŞEYTAN DEĞİL..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Boston Dynamics tarafından üretilen köpek benzeri robotu Spot’un videoları internette yayıldıkça, robotun akrobatik yetenekleri insanlar için tehdit haline gelebilir korkusu da yayılmaya devam ediyor.

Ancak Spot’un yaratıcısı olan Marc Raibert, Lizbon Web Zirvesi’nde yaptığı bir röportajında Spot robotlarının kötü olmadığını ve asla bir silaha dönüşmeyeceklerini iddia etti.

1992 yılında kurulan ABD’li mühendislik ve robotik firması Boston Dynamics, 2013 yılında Google tarafından satın alındı. Daha sonra ise 2017 yılında Japon şirket Softbank’a satıldı. Yaptıkları insansı robotlarıyla dikkat çeken şirket, ilk 1000 adet Spot modelini 2020 yazında müşterileriyle buluşturacak.

Spot nasıl kullanılacak?

Raibert, “Bugüne kadar sevkiyatı yaptığımız ve birlikte çalıştığımız kişiler ve kurumlar, inşaat uygulamaları geliştiriyor. Bugünlerde inşaat sahasının ilerlemesini ölçmek için veri toplamak popüler bir hedef. Aynı sensörlerden bazılarını alıyoruz ve onları robota yerleştiriyoruz ve böylece robotların seyahat etmelerini ve veri toplamasını sağlıyoruz. Robotların bunu daha rutin bir şekilde yapması için gerçek bir fırsat var. Robotlar bu işlemleri insanlardan çok daha iyi bir şekilde yapabilir” açıklamasında bulundu.

Raibert, çalıştıkları bir başka alanın ise gaz ve petrol ile ilgili olduğunu belirtiyor. Bu alanların çok dikkatli çalışılması gerektiğini belirten Raibert, kamu güvenliği alanında gereken her şeyi yaptıklarını belirtiyor. Büyük çaplı bir çevre sorununda veya polisin giremeyeceği olaylarda robotları yollayarak ilk müdahalenin yapılması amaçlanıyor.

Spot insanlara zarar verebilir mi?

Raibert, robotların “insanları engel olarak görebileceğini ve engellerden kaçabileceğini”, robotları insanlara yakın çalışmak için tasarlamadıklarını ve bu robotları evlerine almak isteyenlere robot satmadıklarını belirtiyor. Raibert, “Ofislerde bile, yalnızca sınırlı kullanım var. Her şeyin güvenli olmasını istiyoruz. Robot korkusunun bir kısmı, robotun hata yapmasından değil bilim kurgu filmlerinden geliyor. Bugünün robotlarında böyle bir ihtimal olduğunu düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

Hollywood filmlerinin, robotlar üzerindeki algısını aşırı uç düzeye çektiğini belirten Raibert, robotların kötü olmadığını, insanlardaki gibi duyguları, hırsları ve egolarının olmadığını söylüyor. Spot, herhangi bir insana zarar vermek veya korkutmak amacıyla kullanılmayacak ve kimse bu robotları silahlandıramayacak..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com