Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » “NAR, KORUMA AMAÇLI KİMYASAL İÇERİR, ÇOK İYİ YIKANARAK YENMELİ..”

“NAR, KORUMA AMAÇLI KİMYASAL İÇERİR, ÇOK İYİ YIKANARAK YENMELİ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İsmail Altıntop, Türkiye Acil Tıp Derneği Toksikoloji Eğitmenleri ve Çalışma Grubunda aktif olarak çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bu konu bizim çalışma gruplarımız arasında yer alıyor.

Nardan zehirlenme ve İstanbul’da olan vakalar değerlendirildiğinde biz bu tür vakalarda genellikle ‘organofosfat’ diyoruz; ama halk arasında tarım ilacı olarak bilinir, bunların bulaşması olabilir. Ancak sorduğumuzda sahada bunun çok kullanılmadığını öğrendik, belki içine karışan başka bir bitki olabilir mi diye düşündük.

Acil servisimize gelen bu tür vakalar olabiliyor. Ispanağa benzeyen başka bir bitkiyle karışması olabiliyor. Onun için halkımızın bu konuda bu besinleri tüketirken bol suyla yıkamaları ve yabancı bitki gördüklerinde onları ayıklamaları koruyucu olacaktır” dedi.

‘BASİT YIKAMAYLA ÇIKMAZ’

Nar ve diğer bitkisel yiyeceklerin kimyasal maddelerle korunduğuna dikkat çeken Altıntop, “Nar ve diğer bitkiler koruma amaçlı birçok kimyasala maruz kalmaktadır. Bunlar basit yıkamayla çıkmamaktadır. Muhtemel bu tür ilaçlar narın kabuğundan içine geçebilir.

Nar yiyen vatandaşlarımız azami derecede buna dikkat etmeliler, narı ovuşturarak yıkamalılar. Ellerine yapışkanımsı ya da yağımsı bir şey değdiğinde de kullanmamalılar. Bu konuyu sadece nar olarak düşünmemek lazım. Benzeri tüm bitkilerde özellikle elmalarda bunu görebiliyoruz” diye konuştu..

Kaynak-DHA

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com