Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » KÖPEK BALIĞI GÖRÜNÜMÜNDE SU ALTI ROBOTU YAPILDI..

KÖPEK BALIĞI GÖRÜNÜMÜNDE SU ALTI ROBOTU YAPILDI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Robo-Shark, ISR denilen istihbarat, gözetim ve keşif misyonları için kullanılabilir. Bu, deniz tabanını araştırmayı, ilgilenilen nesneleri aramayı veya iletişimi içerebilir. Üretici, muhtemel düşman dalgıçları, yüksek hareketlilik devriyesini ve su altı hedeflerini yüksek hızda takip edebileceğini ileri sürüyor.

Küçük araç 26 ekimde Çin’in Sanya kentinde düzenlenen iOceans China 2019 etkinliğinde tanıtıldı. Etkinliğe katılan Su altı teknolojisi uzmanı Stephen Hall, sergilenen birkaç biyomimetik su altı aracı tasarımından biri olduğunu belirtti. Biyomimetik, karmaşık mühendislik veya teknoloji problemlerini çözmek için doğayı taklit ediyor.

Robo-Shark’ın görünümü sadece estetik kaygısı gütmüyor..

Tehditkar köpek balığı özellikleri tamamen estetik ile ilgili değil. Dikkat çekici dış kısım, su altı teknolojisinde ciddi bir trend. Mühendisler giderek daha fazla ilham almak için doğaya yöneliyor. Boya Gongdao, biyonik tarzdaki itici gücünün verimliliğinin %80’e kadar olduğunu söylüyor. Ayrıca araç düşük güç tüketimine sahip.

Balık kuyruğu hareketinin geleneksel bir pervaneden daha sessiz olduğu söylenir. Deniz savaşında bu özellikle önemlidir çünkü ses su altında çok daha hızlı hareket eder. Bu yüzden gizlilik, aracın gürültü imzasını azaltmak için önemlidir. Bu amaçla, dış kaplama ayrıca ses emici malzemeden yapılmıştır.

Balık benzeri denizaltı daha önce de kullanılmıştı..

Balıklara benzeyen denizaltı itişine yönelik araştırmalar, onlarca yıl öncesine dayanıyor ancak son yıllarda yoğunlaştı. 2013 yılında ABD Donanması, Silent NEMO programının bir parçası olarak GhostSwimmer insansız su altı aracını (UUV) geliştirdi.

Deniz Araştırma Ofisi (ONR) için inşa edilen bu gemi, yaklaşık olarak Robo-Shark ile aynı boyuttaydı. Fakat daha çok orkinoslardan esinlenmiş bir şekli vardı. Amacı, biyonik tasarımların düşük gözlemlenebilir özelliklerini test etmekti. Teknoloji istihbarat toplama ve liman devriyesi için önerildi.

Robo-Shark’ın Çin ordusu tarafından sipariş edilip edilmeyeceği belli değil. Donanma, su altı robotları geliştirmeye başladı. Geçen ay, tasarım açısından nispeten geleneksel olan HSU-001 tasarımını tanıttılar..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com