Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » BÜYÜK PATLAMA ÖNCESİ EVRENDE NE OLDUĞU SİMÜLE EDİLDİ!

BÜYÜK PATLAMA ÖNCESİ EVRENDE NE OLDUĞU SİMÜLE EDİLDİ!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Evrenin günümüzden yaklaşık 13,8 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama ile oluştuğu düşünülüyor. Ancak Büyük Patlama, yavaş ve sürekli genişleyen bir ateş topu şeklini almadan önce, kozmik enflasyon olarak bilinen önceki bir dönem vardı. Bu dönem, Büyük Patlama’ya kıyasla daha hızlı, daha şiddetli ve patlayıcıydı.

Saniyenin yalnızca trilyonda biri kadar süren bu kısa periyot boyunca soğuk madde, Büyük Patlama sırasında yavaşlayana kadar üssel bir oranda genişledi. Bu noktada bilim insanları, yakın bir zamana kadar bir sürecin diğerine nasıl yol açtığını açıklayamıyorlardı. Ancak MIT araştırmacıları, bu durumunun nasıl meydana geldiğine dair yeni bir fikir ortaya attılar.

Simülasyon sayesinde evrenin bugünkü hale nasıl geldiğini anlayabiliyoruz:

MIT’de çalışan fizikçi David Kaiser’e göre ‘yeniden ısıtma’, kozmik enflasyon döneminde var olan soğuk maddeyi Büyük Patlama sırasında ortaya çıkan sıcak maddeye dönüştürdü. Kaiseger’in bu konudaki açıklaması ise şu şekilde: “Kozmik enflasyon sonrası ‘yeniden ısıtma’ dönemi, Büyük Patlama için gerekli koşulları ortaya koydu ve Büyük Patlama’daki ‘patlamayı’ ortaya çıkardı. Bu, kıyametin koptuğu ve maddenin davranışının değiştiği bir köprü dönemi.”

Bu noktada Profesör Kaiser ve ekibi, kozmik enflasyonun sonunda maddenin nasıl davrandığını farklı şekillerde simüle ettiler. Simülasyona göre araştırmacılar, enerji kaynaklı enflasyonunun, saniyenin kısa bir periyodunda kolayca yeniden dağıtılabileceğini tespit ettiler. Yeniden dağıtma ise Büyük Patlama’nın meydana gelmesi için gereken koşulları kolaylaştırmaya yardımcı olacaktı.

“Yeniden ısıtma” olarak adlandırılan geçiş döneminin Büyük Patlama’daki “patlamayı” ortaya çıkardığını iddia eden profesör, bu simülasyon sayesinde kozmik enflasyondan Büyük Patlama’ya ve ötesine kadar kırılmamış bir hikâyeye sahip olduklarını belirtiyor. Profesöre göre simülasyon sayesinde evrenin bugün gördüğümüz şekli almasında rol oynayan süreçleri tam olarak anlayabileceğiz.

Büyük Patlama teorisi nedir?

Kısaca Büyük Patlama teorisi, evrenin sınırsız genişlemesinden evvel yaklaşık 13,8 milyar yıl önce, aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan meydana geldiğini savunan ve genel kabul görmüş bir teoridir. Bu kozmik teori ilk olarak, 1927’de Belçikalı gökbilimciler ve rahip Georges Lemaître tarafından önerildi.

Bu öneriden iki yıl sonra ise Amerikalı gökbilimci Edwin Hubble, galaksiler arasındaki boşlukların birbirlerinden uzağa fırlatılıyorlarmış gibi büyüdüğünü fark etti. Sonuç olarak bu keşif, evrenin Büyük Patlama’nın bir sonucu olarak genişlediği teorisini doğruladı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com