Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » BİLİM İNSANLARI; “MARS İKİLEMİNİ” ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR..

BİLİM İNSANLARI; “MARS İKİLEMİNİ” ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yayınladıkları Mars’ın bu çarpıcı görüntüsünü şu anda gezegenin yörüngesinde dolanan Mars Express adlı uzay aracı ile yakaladı.

Bu fotoğraf kesiti, Mars’ı kuzeyden başlayıp güney kutbuna kadar olan bölgeyi görüntülerken donmuş buzlar ve farklı kaya çeşitleri görsellerin en dikkat çeken ayrıntıları oldu.

Gezegenin kuzey ve güney yarım kürelerinin birbirinden oldukça farklı coğrafi yapılara sahip olması, dikkat çeken noktalar arasında yer alıyor. Kuzey yarım kürede genellikle ovalar yer alırken güney yarım kürede ise daha dağlık bir yapı karşımıza çıkıyor.

Bilim insanları, yarım kürelerin yapılarının neden bu kadar farklı olduğuna dair hala kesin bir açıklama yapabilmiş durumda değil. Bu farklılığa “Mars İkilemi” adını veren bilim insanları, gezegen hakkındaki en büyük gizemlerden birinin bu olduğunu belirtiyorlar.

Mars Express, kızıl gezegeni görüntüleyen tek ESA aracı değil. Aynı zamanda 2016 yılında gezegene ulaşan ve atmosferdeki metan seviyesi gibi farklı faktörleri ölçen ESA-Roscosmos ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) adlı bir uzay aracı daha Mars Express’e eşlik ediyor.

Mars’ın ilgi çekici kuzey kutup bölgesi:

TGO da kısa bir süre önce yüzey görüntüleme sistemi (CaSSIS) kamerasını kullanarak Mars’ın kuzey kutup bölgesinin güzel ve sıra dışı bir görüntüsünü yakaladı. Kutup bölgelerindeki buz, ince bir şekilde oyulmuş kum tepeciklerini oluşturan ince bir karbondioksit tabakası ile kaplanmış olarak görüntüleniyor. Bahar aylarında ise süblimleşerek yani katı hâlden direkt olarak gaz hâline geçerek buharlaşıyor.

ESA, gelecek yıl Mars’a bir araç daha göndermeyi planlıyor. ExoMars Rover aracı, gezegenin yüzeyinden jeolojik kalıntılar toplayarak farklı bilgiler edinilmesine ışık tutacak. Örnekleri toplamak için özel bir sistem kullanması düşünülen aracın 2020 yılı içerisinde tanıtılması hedefleniyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com