Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » AKKUYU’NUN 2. ÜNİTESİNİN YAPIMINA BAŞLANIYOR..

AKKUYU’NUN 2. ÜNİTESİNİN YAPIMINA BAŞLANIYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Rusya devlet nükleer enerji şirketi Rosatom’un genel müdürü Aleksey Lihaçev, 17 Eylül’de Viyana’da düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nda konuştu. Lihaçev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 2 No’lu ünitesinin yapım aşamasına 2019’un sonlarında başlanacağını söyledi.

Akkuyu Nükleer A.Ş. basın servisi ise “Yapımı hızlandırmak, Türk tarafının tüm seviyelerde sağladığı destek sayesinde mümkün oldu. Ayrıca proje katılımcıları arasındaki işbirliği ve birinci ünitenin yapımı sırasında elde edilen deneyim de yardımcı oldu. İlk ünite yapımı sırasında proje ekibi, evraklarda aranan gereksinimleri ve dokümanları teslim etme kurallarını büyük bir titizlikle incelemişti” ifadelerini kullandı.

Bir sonraki aşamanın 3 No’lu ünite olduğu belirtilen açıklamada “Yapım, Türkiye, Rusya ve uluslararası örgütlerin tüm kalite ve güvenlik taleplerine uygun şekilde, bağımsız denetim kuruluşları, Türk Standartları Enstitüsü ve Nükleer Çözüm Ajansı’nın sürekli gözetimi altında yürütülüyor” ifadelerine yer verildi.

İlk ünitenin açılışının 2025 yılında yapılması gerektiğinin söylendiği açıklamada “Diğer üç ünite de birer yıl arayla ilk üniteyi takip etmeli. Yine de Türk tarafının isteği üzerine proje süreleri yeniden gözden geçirildi ve ilk ünite 2023’te açılacak, yani Cumhuriyet’in 100. yılına yetiştirilecek. Bu, Rosatom’un uzmanlığı ile Türk tarafının desteğinin birleşmesi sayesinde mümkün oldu” ifadelerine yer verildi.

Rosatom’un Türkiye yönetiminin yapmayı planladığı iki nükleer santralin daha yapım aşamasına katılma ihtimaline değinilen basın servisinde şu cümlelere yer verildi:

“Eğer Türk tarafı böyle bir talepte bulunursa Rosatom, Akkuyu yapımında elde edilen dahil elindeki deneyimini Türkiye’yle paylaşmaya hazır. Tüm bunlar sonraki projeleri mümkün olduğunca optimize eder ve çeşitlendirir. Halihazırda Rosatom, 12 ülkede 36 ünite inşa ediyor.

Proje yönetimi ve finansmanla ilgili çözümleri sunabiliriz. Ayrıca Yap-Sahip Ol-İşlet (Build-Own-Operate) veya Mühendislik-Tedarik-İnşaatı (Engineering Procurement Construction) uygulama modelleri temelinde projeler sunabiliriz..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com