Ana sayfa » Güncel » OKUL ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ…

OKUL ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

Zil çaldı sevgili veliler, gelecek nesillere sağlıklı yaşamı öğretebilmek çok önemlidir, çocuklarınıza beslenme çantalarını hazırlamayı ihmal etmeyiniz…

Okul çağı büyüme ve gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu sürdürülebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönemdir.

Okul çocuklarının yetersiz, dengesiz veya aşırı beslenmesi sonucunda bazı sağlık sorunları yaşamaktadır bunları sizlere şu şekilde özetlemek isterim;

Büyüme ve gelişme geri kalır bu gerilik büyüme dönemi boyunca telafi edilmez ise, erişkinliğe yansır ve kısa zayıf ve güçsüz bir yetişkin olurlar, Enfeksiyon hastalıkları sık ve ağır seyreder. 

Özellikle kız çocuklarında menstrüasyon da (adet görme ) etkisi ile demir yetersizliği anemisi (kansızlık) sık görülür.

Ergenlik döneminde, kemik yoğunluğu en üst düzeye erişmektedir. Bu dönemde kalsiyumun yetersiz tüketimi ileri ki dönemde görülecek olan osteoporoz için bir risk faktörüdür.

Dengesiz beslenme sonucunda şişmanlık obezite önemli bir sorun olarak ortaya çıkar Çocukluk dönemindeki önlem alınmayan obezite ileriki dönemde yüksek tansiyon kan yağları artışı kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar. 

Her öğün de 4 temel besin grubunun yer alacağı yiyeceklerin tüketilmesi çok önemlidir Günde en az 2 su bardağı süt içme alışkanlığı çok önemlidir günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmelidir günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.

 Yemekler yavaş ve çiğneyerek yenilmelidir, düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır, düzenli ye yeterli uyumak çok önemlidir. Televizyon ve bilgisayar karşısında az vakit harcamaya ve besin tüketiminde bulunulmamaya özen gösterilmelidir. 

Temiz ve mikropsuz besinler tüketilmeli, çiğ sebze ve meyveler bol su ile yıkamadan yenilmemeli, açıkta satılan besinler tüketilmemelidir, çay, gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları süt ve ayran tercih edilmelidir. Öğün aralarında şekerli besinlerin tüketilmesinden kaçınılmalı bu besinler yenildiği ve ya içildiği zaman dişler fırçalanmalı veya ağız bol su ile çalkalanmalıdır.

Eller yemeklerden önce ve sonra mutlaka yıkanmalıdır yemek yerken aynı kaşık, çatal, bıçak, bardak veya tabak kullanılmamalıdır.

Çocukların boy uzunluğuna ve ağırlığına dikkat edilmelidir. Düzenli güneş ışıklarından faydalanılarak  D vitamini alımına dikkat edinilmelidir.
 Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır.

Kahvaltı etmeyen çocuk uzun süre aç kaldığı için kendini güçsüz hisseder, dikkat çalışma ve öğrenme yeteneği azalır, okul başarısı düşer. Bu neden ile her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.

Kahvaltı için bazı öneriler;

Bir bardak süt, bir yumurta, beş adet zeytin, ekmek, meyve veya domates.

Bir bardak meyve suyu, peynirli omlet, ekmek.

Bir bardak süt, tahin pekmez veya tahin helva, ekmek, meyve.

Bir bardak süt, ekmek, 3-4 ceviz içi ya da fındık ezmesi, meyve.

Mercimek veya tarhana çorbası, ekmek, meyve. 

Öğrenciler okul çevresinde açıkta besleyici değeri düşük ve sağlıksız besinleri tüketmemelidir. Beslenme Çantası hazırlanır iken imkanlar çerçevesinde haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış tavuk, haşlanmış et ekmek arasına konabilir. 

Bunun yanında mevsimine uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler den biri (domates, salatalık, marul, havuç, mandalina, elma, üzüm, kiraz, erik gibi) bunların yanında yine imkanlar çerçevesin de fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin eklenmesi enerji, protein ve mineral alımına destek olur ve sevgili veliler çocuklarımızın hijyen ve sağlığı açısından beslenme çantaları muhakkak her gün temizlenmelidir 

Bu anlamda yavrularımızın en güzel şekilde yetiştirilmesi hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle yeni eğitim-öğretim yılının tüm eğitim camiasına ve velilerimize hayırlı olmasını temenni ediyor, sağlıklı ve başarılı bir yıl diliyorum..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com