Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » ABD’DE ELEKTRONİK SİGARA’YA, SINIRLAMA GELDİ!

ABD’DE ELEKTRONİK SİGARA’YA, SINIRLAMA GELDİ!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

 KUZEYEGEHABER-ABD’de son günlerde gündem, elektronik sigara ve sebep olduğu düşünülen gizemli bir hastalık. Gençler arasındaki kullanımı oldukça artan elektronik sigaralar, araştırmalara göre gerçek sigaradan bile daha zararlı olabiliyor.

ABD Sağlık Bakanlığı’nın bu zararlı ürünlerin satışının sınırlandırılması konusundaki çalışmalarını beklemeyen New York Federal Hükûmeti, bugün aromalı elektronik sigara satışını yasaklayacak acil durum eylem planını işleme koydu.

“Halk Sağlığı ve Sağlık Planlama Konseyi” ve “Sağlık Bakanlığı” arasında yapılacak acil bir toplantıdan sonra geçerli olacak bu yasak, son dönemde elektronik sigara üreticilerinin hedef aldığı genç kitlenin sağlığını korumak için alındı. Acil eylem planı doğrultusunda üretici ve bu alanda faaliyet gösteren mağazalara da yaptırımlar uygulanacak.

Sigara alabilme yaşı yükseltiliyor:

ABD yasalarına göre henüz reşit olmamış kişilere satış yapan yerlerin olması, elektronik sigara üreticilerinin daha çok genç yaştaki kişilere satış yapmaya çalışması ve bu kapsamda kampanya yürütmesi, New York Federal Hükûmeti’nin harekete geçmesindeki temel unsurlar olarak açıklandı. Aynı zamanda genç yaştaki kişiler arasında elektronik sigara kullanımının artması, başka tedbirlerin alınması gerektiğini de gösteriyor.

Bu kapsamda sigara satın almak için yasal olarak engel teşkil etmeyen yaş sınırı üzerinde değişiklik yapmak isteyen hükûmet, 13 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek bir kanunla satın alım yaşını 18’den 21’e yükseltecek. Satım yapan mağazaların da sıkı takip edilmesiyle birlikte genç yaştaki bu bağımlılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Neden ‘aromalı’ elektronik sigaralar:

Sorunun temelden çözülmesi için çok daha genç kişilere ulaşmak isteyen yetkililer, okullarda bilgilendirici programlar yapmak için hazırlıklara da başlamış durumda. ABD’de yapılan araştırmalarda her 4 lise öğrencisinden 1’inin elektronik sigara kullanıyor olması, durumun vahametini ortaya koyuyor.

Elektronik sigaraların aromalı olanlarının hedefte olmasının sebebi ise gençlerin %19’unun aromalı elektronik sigarayı çekici bulması olarak gösteriliyor. Kullanan kişiler arasında yapılan ankette “Neden elektronik sigara içmeye devam ediyorsunuz” sorusuna gelen %27’lik “Lezzetinden dolayı” yanıtı, aromalı elektronik sigaraları, ilk yasaklanması gereken ürün hâline getiriyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com