Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » ASTEROİT’TEN NUMUNE ALDI, DÜNYA’YA GÖNDERECEK..

ASTEROİT’TEN NUMUNE ALDI, DÜNYA’YA GÖNDERECEK..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-aponya’daki Hayabusa 2 uzay sondası, Ryugu’ya iniş yaptı ve bu kayadan Dünya ile Mars arasında dönen bir örnek aldı. Japon Uzay Ajansı JAXA, bir başka iniş alanını asteroide yerleştirme ve toplanan numuneyi Dünya’ya geri döndürme prosedürü de dâhil olmak üzere gelecek planlarını ortaya koydu.

Hayabusa 2 için bir sonraki zorluk, MINERA-II2 iniş aracının planlanan konuşlandırılması. MINERA-II adı verilen önceki iki iniş aracı, asteroidin yakın görüntülerini yakalamak için zaten Ryugu’nun yüzeyine yerleştirilmişti. Bu önceki iki iniş takımına katılmak için yapılan bir uygulama ise 5 Eylül’de gerçekleşecek ve MINERA-II2, Ryugu’nun yüzeyine yerleştirilecek.

Bu sayede araç, Dünya’ya geri dönecek ve Dünya’nın atmosferine tekrar girecek olan bir kapsülü çıkaracak. Aracın kendisi, muhtemelen gelecekteki bir görev için tekrar kullanılmak üzere uzayda kalacak.

Görevin son aşaması, JAXA bilim insanlarının yeryüzüne indiğinde kapsülü incelemeleri olacak. Kapsülün, halkın erişemeyeceği askeri testler için kullanılan bir bölge olan Woomera Yasaklı Alan’da inceleneceği konuşuluyor.

Bu bölge, Avustralya’nın dış kısmında bulunuyor ve JAXA, bu nedenle kapsülü düzenlemek için Avustralya hükûmeti ile görüşme hâlinde. JAXA, hükümetten aldığı izinle planlanan toparlanma sahasının saha araştırmasını çoktan yapmış ve o alanın toparlanma için uygun olduğunu tespit etmişti.

Kapsülü bulmak ve toplamak için öngörülen iniş yerine yakın bir arama istasyonu kurulacak. İstasyonda kapsülün inen işaretini algılayabilen bir anten bulunacak. Antene ek olarak görsel kızılötesi kameralar da kapsülü arayacak.

Kapsülün inişinde bir şeyler ters giderse ve paraşüt açılmazsa diye JAXA’nın bir B planı var. Bu B planında, kapsülün atmosfere yeniden girmesinin neden olduğu ışık çizgisi, iniş noktasını tahmin etmek için izlenecek ve JAXA, arama yapmak için deniz radarını kullanacak.

Hayabusa 2’nin gelecek yılın sonunda Dünya’ya geri döneceği tahmin ediliyor. Bu nedenle JAXA’nın toplama planlarını tamamlamak için o zamana kadar vakti var..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com