Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » HUBBLE EMEKLİ OLACAK, GÖREVE, JAMES WEBB DEVAM EDECEK..

HUBBLE EMEKLİ OLACAK, GÖREVE, JAMES WEBB DEVAM EDECEK..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-NASA, 2017 yılında ultra cüce bir yıldız olan ve dünyadan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta yer alan Trappist-1 adlı bir yıldızın ve sisteminde bulunan 7 adet gezegenin keşfedildiğini açıklamıştı. Bu keşif, dünya dışı yaşam ya da yaşanılabilir başka dünyalar için oldukça önemli bir keşif olarak görülmüştü.

Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak görülen James Webb Uzay Teleskobu, yaşanan bazı aksiliklerden dolayı henüz aktif hale getirilmemişti. Önümüzdeki yıllarda kullanılmaya başlanması düşünülen yeni teleskop, bilim insanlarına uzayın derinliklerinde pek çok keşif yapma imkanını da sunacak. James Webb Uzay Teleskobu’nun Trappist 1 ve çevresinde bulunan gezegenler hakkında da çok önemli bilgiler toplaması bekleniyor.

Trappist-1’in Sistemi’nde Dünya benzeri yaşam olabilir..

TRAPPIST-1’in keşfi bilim toplumunda oldukça büyük bir haberdi. Dünya dışı yaşamı bulmak için hız kesmeden çalışan bilim insanları, TRAPPIST-1 yıldızının bir değil, iki değil, potansiyel olarak yedi dünya benzeri gezegenin yörüngede bulunduğunu söylüyor ve bu gezegenlerden bazılarının yaşam potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyorlar.

Gezegenlerden 4 tanesinin yaşam için ya çok sıcak ya da çok soğuk olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar, bunun nedeninin gezegenlerin yörüngedeki hareketlerinden ve konumundan kaynaklandığını söylüyor. Ancak bu gezegenler arasından 3 tanesi Trappist-1’e “ideal” uzaklıkta yer alıyor ve yaşam için oldukça uygun yüzey sıcaklıklarına sahip. Eğer gezegenlerde uygun atmosfer varsa yaşamın olmaması için hiçbir sebep görülmüyor.

James Webb Uzay Teleskobu, Trappist-1 Sistemi’nin Keşfinde Büyük Rol Oynayacak..

Son çalışmalarda araştırmacılar, TRAPPIST-1 sisteminde James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılabilecek keşiflerin neler olabileceğine odaklandılar. Çalışma, teleskobun gezegenlerden hangisinin atmosfere sahip olduğunun dışında birkaç farklı keşif için daha kullanılacak ve durmaksızın çalışacak.

Araştırma ekibi, James Webb’in uzaydaki ilk yılında bu görevleri kolaylıkla halledebileceğine inanıyor. Ancak ne yazık ki bitmeyen problemler zinciri dolayısıyla uzay teleskobunun fırlatılması 2021 yılına ertelendi. Bu tarihe kadar Trappist-1 sistemi hakkında çalışmalar yürütülmeye devam edecek..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com