Ana sayfa » Güncel » EYT’YE, FİNLANDİYA FORMÜLÜ GELİYOR!, İŞTE O FORMÜL..

EYT’YE, FİNLANDİYA FORMÜLÜ GELİYOR!, İŞTE O FORMÜL..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-EYT ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu anlamda Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok yakın isimlerden Sakarya milletvekili adayı Cihan Saraç, Kocaeli, Sakarya ve Düzce’deki emeklilikte yaşa takılanlardan EYT’lilerden oluşan heyet ile yapılan görüşme sonrası yeni açıklama yaptı.

9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan herkes şu anda 25 yılını doldurdu. Primi de tamamsa yaşı bekliyor. Hepsinin emekliliği mümkün değil. Ancak yaşta birkaç yılı kalmış olanlar için formüller var. En uygulanabilir olanlar Almanya ve Finlandiya modeli..

EYT’DE FİNLANDİYA FORMÜLÜ NEDİR?

9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan herkes şu anda 25 yılını doldurdu. Primi de tamamsa yaşı bekliyor. Hepsinin emekliliği mümkün değil. Ancak yaşta birkaç yılı kalmış olanlar için formüller var. En uygulanabilir olanlar Almanya ve Finlandiya modeli.

Konunun tartışılması için biraz detaylara bakalım. Finlandiya ve Almanya’da da emeklilik yaşı 65 ve 67’yi buluyor. Bizde ise 2008 sonrası için 61 (erkek) ve 58 (kadın) yaş şartı var. Almanya ve Finlandiya’da emekliliğine birkaç yıl kalanlara, “Alacağınız maaş her yıl için yüzde 2 eksik olacak. Kabul ederseniz emekli olun” deniliyor.

Yani emekliliğine 2 yıl kalan yüzde 4, 3 yıl kalan yüzde 6 daha az maaşa razı oluyor. Finlandiya’da üstelik bu süre zarfında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek maaşını eski haline getirme durumu da var..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com