Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » MARS’TAKİ METAN GAZI KEŞFİ GİDEREK İLGİNÇLEŞİYOR!

MARS’TAKİ METAN GAZI KEŞFİ GİDEREK İLGİNÇLEŞİYOR!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz Haziran ayında Kızıl Gezegen Mars’ta metan gazı kalıntıları bulunduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı. Hatta bu haberin ardından Mars’ta yaşam var mı ya da daha önceden yaşam var mıydı soruları insanlar arasında hararetli bir şekilde tartışılmaya başlanmıştı.

Metanın nereden geldiğini belirlemek ve bu sürecin jeolojik mi yoksa biyolojik mi olduğunu anlamak isteyen ekip, Newcastle Üniversitesi öncülüğünde birtakım yeni çalışmalar yürütüyordu. Çünkü metan, mikrobiyal yaşamla birlikte ortaya çıkmış ya da jeolojik bazı olaylardan dolayı da oluşmuş olabilirdi. Bu çalışmalar henüz kesin bir cevap sunmuyor, ancak elde edilen bazı önemli bilgiler de mevcut.

Basitçe söylemek gerekirse, Mars’taki metan, gezegende hayatın var olduğunun bir kanıtı olarak düşünülemez; bu yüzden bilim insanları, olasılıkları daraltmak için çalışıyorlar. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, Mars’ta ne kadar erozyon gerçekleştiğini hesaplamaya çalıştılar ve bunu geçmişteki mevsimsel değişikliklerde ortaya çıkan metan gazı seviyesiyle eşleştirdiler.

Her şey hesaplandıktan sonra Scientific Reports’da yayımlanan bir bildiride araştırmacılar, Mars’taki rüzgar erozyonu gözlemlerine dayanarak, metanın olası kaynağını etkin bir şekilde elediler. Yayımlanan bildiriye göre keşfedilen metan gazı kalıntılarının, kayaların parçalara ayrılması ve gazı havaya bırakması sonucu oluşması pek olası değil. Yani kalıntılar, rüzgar kaynaklı bir olaydan dolayı meydana gelmedi.

Peki kalıntılar biyolojik yaşam kaynaklı olabilir mi?

Rüzgar erozyonu ile metan kalıntıları arasında sağlam bir bağlantı oluşturamayan ekip, metan gazının muhtemelen başka bir kaynaktan gelebileceğini öne sürüyor. Rüzgâr aşınması seçeneğinin dışarıda bırakılması, metanın daha az potansiyel bir jeolojik kaynağı olduğu anlamına geliyor. Ancak metanın biyolojik kaynaklar sonucu oluştuğuna dair hiçbir kanıt bulunmamasına rağmen kesin bir dille de reddedilmiyor. Yani henüz gazın kaynağı bilinemiyor.

Mars’ta yaşam halen daha ucu açık bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Ekip, kalıntılar üzerinde çalışmalarını yürütmeye devam ediyor. Metan kalıntılarının kaynağının ne olduğu henüz bilinmese de biyolojik yaşam ihtimali seçeneği henüz elenmiş değil..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com