Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » BUZLAR ALTINDA, RADYOAKTİF SÜPERNOVA TOZLARI!

BUZLAR ALTINDA, RADYOAKTİF SÜPERNOVA TOZLARI!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Milyonlarca yıl önce bir süpernovadan yayılan radyoaktif tozlar Antartika bölgesine düştü ve en nihayetinde binlerce kiloluk kar kütlelerinin altında kaldı. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde doktora adayı olan Dominik Koll, yürüttüğü araştırmayla ilgili olarak Gizmodo’ya konuştu.

Dominik Koll, yapılan büyük kazı çalışmalarının ardından bilim insanlarının üzerinde çalıştıkları tozların, Güneş Sistemi’ni saran kozmik çevreyle ilgili yeni sırları ortaya çıkaracağını söyledi. Kadim kozmik bir patlamanın radyoaktif serpintileri üzerinde çalışmak, galaktik komşularımızın tarihinin anlaşılması açısından oldukça önemli bir yer tutuyor.

Büyük patlama..
Physical Review Letters dergisine kabul edilen araştırmaya göre Koll ve ekibi, küçük uzay tozlarını toplayabilmek için laboratuvarlarındaki karları buharlaştırdılar. Ekip, daha sonra radyoaktif izotoplar için çeşitli analizler gerçekleştirdi.

Analizleri sonucunda ekip, dünyaya her gün giden kozmik ışınlardakinden çok daha fazla radyoaktif izotopa rastladı. Daha önce gerçekleştirdikleri son 1,5 ile 3 milyon yıl arasında Güneş Sistemi’mizde demir yüklü bir süpernovanın varlığı araştırmasından faydalanan ekip, Dünya’nın o dönemlerde o kalıntıların etrafında hareket ettiğini oldukça olası görüyor.

Ayrıca elde edilen tozların, Samanyolu’nun daha iyi bir haritasının çıkarılmasına da yardımcı olacağı düşünülüyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com