Ana sayfa » Güncel » İZMİR, İKLİM KRİZİ İÇİN SESİNİ YÜKSELTİYOR..

İZMİR, İKLİM KRİZİ İÇİN SESİNİ YÜKSELTİYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir İklim Krizine Karşı Küresel Eylem Gününe Hazırlanıyor. İzmir İklim Aktivistleri Küresel İlkim Günü için buluştu. 

İzmir’de iklim aktivistleri 31 Temmuz Çarşamba günü toplanarak iklim krizi ve bu konuda yapılması gerekenleri tartışmak için İzmir Tabip Odası’nda buluşup  iklim krizini ve 20 Eylül Dünya ‘İklim İçin Grev’ gününde yapılabilecekleri tartıştılar.
 

Toplantıda iklim değişikliğinin herkesi ilgilendirdiği, artık iklim değişikliğinin ve buna bağlı felaketlerin bir gerçek olduğunun tartışmasız kabul edildiği, Hükümetler Arası İklim Paneli (IPCC)’nin iklim değişikliğini durdurmak için 12 yılımız kaldığını ilan ettiği, hatta yeni araştırmaların çok daha az süremiz olduğunu gösterdiği konuları konuşuldu; dünyamızın geri dönülemez bir iklim kaosuna girmeden bunun önüne geçmemiz gerektiği belirtildi. 

Şirketlerin karları uğruna milyarca insanın hayatını hiçe saydığı, ekosistemlerdeki diğer canlıları hiç umursamadığı,  hükümetlerin iklim değişikliğini durdurmak için gerekli adımları yıllardan beri atmadığı hatırlatılarak; bu kritik zamanda geçtiğimiz yıl iklim krizine karşı öğrencileri harekete geçmeye çağıran İsveçli öğrenci Greta Thurnberg’in çağrısıyla başlayan hareketin önemli olduğu vurgulandı.

Geçtiğimiz ilkbaharda başta İngiltere, İrlanda olmak üzere Avrupa’da hükümetleri harekete geçmeye zorlayan hareketlerin deneyimlerinin paylaşıldığı toplantıda, her iki hareketin ortak çağrısı olan 20 Eylül İklim İçin Küresel Grevine, İzmir’de de çeşitli eylemliliklerle dahil olunması yönünde adım atılması kararı alındı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de karbon salımını 2030’a kadar sıfıra indirmesinin gerektiği, bunun için hükümetin ve yerel yönetimlerin başta olmak üzere iklim acil durumu ilan edip gerekli adımları atması için biz de İzmir’de harekete geçiyoruz denildi. 

Benzer bir amaçla İstanbul’da çeşitli kurum, kampanya ve bireylerin bir araya gelerek oluşturdukları “Sıfır Gelecek” adının kullanılması eğiliminin oluştuğu toplantıda 20 Eylül için atılacak adımlar planlanmaya başlandı. 20 Eylüle kadar sosyal medyada, çeşitli semtlerde, iş yerlerinde, okullarda iklim krizi ile ilgili farkındalığı arttırma çalışmaları “Sıfır Gelecek-İzmir” adıyla yapılacak. 

20 Eylül’ün sıfır karbon salan Türkiye için bir başlangıç olacağını söyleyen aktivistler 7 Ağustos Çarşamba günü saat 18.00’de İzmir Tabip Odasında toplanacaklar. Katılım herkese açık olacak..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com