Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » XİAOMİ’DEN; “DEPREM UYARMA” ÖZELLİĞİ GELİYOR..”

XİAOMİ’DEN; “DEPREM UYARMA” ÖZELLİĞİ GELİYOR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Çin’den gelen haberlere göre Xiaomi, MIUI’ın son güncellemesinde “deprem uyarma” özelliğini kullanıma sunacak ancak bu özellik, henüz resmi değil ve doğrulanması gerekiyor.

Bahsi geçen özellik, güçlü bir yer sarsıntısına neden olabilecek muhtemel bir depremi tespit ettiğinde kullanıcıları uyaracak. Sistem, ayrıca sismik dalga konumunu, merkez üssünü ve deprem büyüklüğünü de hemen kullanıcıyla paylaşacak. Uyarı sistemi, geri sayım yaptıktan hemen sonra ise acil yardım isteyecek.

Depremlerde sismik dalgalar; boyuna dalgalar, enine dalgalar ve yüzey dalgaları olmak üzere üç şekilde gelişir. Boyuna dalgaların yayılma hızı, saniyede yaklaşık 5,5 km ile 7 km arasındadır ancak yıkıcılığı küçüktür.

Enine dalgaların tahrip etme gücü daha fazladır çünkü dalgalar, gelmeden önce ve geldikten sonra yer kabuğunu titreştirir. Bununla birlikte bu dalgaların yayılma hızı yavaştır. Yüzey dalgası ise en yavaş olandır ve sadece yer yüzeyi boyunca yayılabilir ancak bu özelliği, onu güçlü hasarların ortaya çıkmasında başrole koyuyor.

Deprem erken uyarı sisteminin ilkesi, tahminlerde bulunmak için daha hızlı yayılan dalgaların zaman farkını kullanmaktır. Bu dalgalar, yüzeyin derinliklerinde yayıldığı ve çok hızlı hareket ettiği için uyarı süresi, genellikle saniye cinsindendir. Daha hızlı uzunlamasına dalga ve daha yavaş enine dalga arasında bir ilişkiye sahiptir.

Uzunlamasına nispeten zararsız dalga, ilk önce geldiğinden ilgili tahrip edici enine ve yüzey dalgalarının varış zamanı, hızla tahmin edilebiliyor. Bu dalgalar arasındaki varış zamanı farkı, genellikle çok çok küçüktür. Teorik çalışmalar, uyarı süresi 3 saniye ise zayiat oranının %14 oranında azaltılabileceğini gösteriyor. Uyarı süresi, 10 saniye olursa zayiat oranı, %39; süre, 20 saniye olursa ise oran, tam %63 oranında azalabilir.

Gördüğümüz gibi deprem tahmini yapmak olduğundan çok daha karmaşık görünüyor. Xiaomi, böyle bir özellik geliştiriyorsa uyarı sisteminin orijinalliğini doğrulamak için sadece laboratuvar ortamında test etmesi yeterli olmayacaktır. Bu özellik, oldukça iddialı ve Xiaomi bunu başarırsa rakiplerine oldukça büyük bir fark atmanın yanında firmaların rekabeti başka yere götürmesinin de yolunu açacaktır..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com