Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » BU ÖTE GEZEGEN, TAMAMEN AĞIR METALLERDEN OLUŞUYOR..

BU ÖTE GEZEGEN, TAMAMEN AĞIR METALLERDEN OLUŞUYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-ScienceDaily’de yayınlanan habere göre Hubble Uzay Teleskobu, Dünya’ya yaklaşık 900 ışık yılı mesafede bulunan, WASP-121 sisteminde yer alan ve kendi yıldızına çok yakın dönüş yapan bir gaz kütlesi olan gezegenden yayılan ağır metalleri tespit etti.

WASP-121b olarak isimlendirilen bu gezegen, Güneş’ten daha büyük ve daha parlak bir yıldızın yörüngesinde dönüyor ve yıldızına tehlikeli bir biçimde yakın duruyor. Bu nedenlerden dolayı gezegenin atmosferinin üst kısımlarındaki sıcaklık değerleri 2.537 dereceye kadar ulaşabiliyor.

Bu yüksek sıcaklık değerleri, bilinen gezegen atmosferlerindeki sıcaklığın yaklaşık 10 katı değerde. Gezegenin yıldızının, gezegenin atmosferinin üst katmanını mor ötesi ışın yağmuruna tutması, magnezyum ve gaz hâlindeki demirin uzay boşluğuna yayılmasına neden oluyor.

Yıldızıyla oldukça yakın pozisyonda bulunan WASP-121b gezegeni, bu yakınlıktan dolayı yıldız çekim gücünden kaynaklı parçalanmanın eşiğinde bulunuyor. Bu çekim gücünün gezegenin şeklinin bir futbol topuna benzemesine neden olduğu ifade edildi.

WASP-121b’nin gözlemleri, gezegenlerin ilkel atmosferlerini nasıl kaybettiğinin gelişmekte olan hikâyesine katkıda bulunuyor. Gezegenler oluştuğunda, gezegenin ve yıldızın oluştuğu diskten gaz içeren bir atmosfer toplar. Bu atmosfer, çoğunlukla evrendeki en bol miktarda bulunan elementler olan hafif ağırlıklı gazlar hidrojen ve helyumdan oluşur. Bu atmosfer, bir gezegen yıldızına yaklaştığındaysa dağılır..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com