Ana sayfa » Güncel » 2050’YE KADAR DÜNYA’NIN YARISI, RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANACAK..

2050’YE KADAR DÜNYA’NIN YARISI, RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANACAK..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-BloombergNEF’in (BNEF) geçen ay yayınladığı Yeni Enerji Görünümü 2019 raporu, ülkelerin gelecekteki enerji üretimi yönelimlerine dair önemli sonuçlar yansıtıyor. 2050 yılına kadar dünyanın yarısının enerji ihtiyacını rüzgar ve güneşten karşılayacağını öngören rapor, 2030 yılına kadar da yenilenebilir enerji kaynaklarının kömür ve doğalgazın yerini alacağını ortaya koyuyor.

“Kömüre yönelim düşüşte, rüzgar ve güneşe olan eğilim artışta”

BNEF raporuna göre, gelecek yıllarda kömür yakıtlı elektrik üretiminin dünya enerji üretimindeki payı düşüyor. 2050 yılına kadar enerjideki payı %37’den %12’ye düşecek olan kömürün yerine ise rüzgar ve güneş enerjisi geliyor. Özellikle teknolojinin gelişmesi ve küresel çapta imzalanan çevre anlaşmaları rüzgar ve güneş enerjisini popüler hale getiriyor.

Hali hazırda dünyadaki enerji kaynakları arasında en ucuz elektrik üretim kaynağı olan rüzgar ve güneşin, gelecekte yapılacak yatırımlar ile hem daha da büyük birer enerji kaynağı haline gelmeleri hem de enerji fiyatlarının düşmesine yardımcı olmaları öngörülüyor.

Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın..

Yerli ve uluslararası rüzgar enerjisi yatırımlarına yönelik işletme ve bakım hizmetleri sunan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yükselişin aynı zamanda enerji fiyatlarındaki düşüşü de beraberinde getireceğine dikkat çekerek Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla odaklanması gerektiğini belirtiyor.

“Rüzgar enerjisine yaklaşık 5,3 trilyon dolarlık yatırım yapılacak.”

Paris İklim Anlaşması’nın gerekliliklerinin 2030 yılına kadar sağlanması adına dünya devletleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlarını hızlandırıyor. Enerji talebinin 2050 yılına kadar bugünkü seviyelere göre %62 artmasının beklendiğini belirten Ali Aydın, “Dünya genelinde birçok ülke yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceğimiz adına en makul seçenek olduğunun farkında.

Özellikle artan enerji talebini, daha temiz ve daha ucuz yollarla temin etme arayışında olan ülkelerin, yatırımlarını rüzgar ve güneş enerjisine yönlendirdiği görülüyor. BNEF raporunda yansıtıldığı gibi gelecekte rüzgar enerjisine yaklaşık 5,3 trilyon dolarlık yatırım yapılacak.” dedi.

“2050 yılına kadar Avrupa %92, ABD %43, Çin ve Hindistan yaklaşık %70 oranında enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılayacak.”

Rapora göre, Avrupa’nın enerji ihtiyacının %92’si 2050 yılına kadar yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak. ABD ise yüzyılın ortasına kadar enerji ihtiyacının %43’ünü yenilenebilir enerjilerden karşılayacak. Halen kömür yakıtlı enerji santralleri inşa eden iki ülke olan Çin ve Hindistan’ın da 2050’ye kadar enerji üretiminin yaklaşık üçte ikisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağı tahmin ediliyor.

“Yenilenebilir enerji yatırımlarının artması gerek.”

Elde edilen veriler ışığında Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımını artırması gerektiğine inanan Ali Aydın, “Birçok devletin yönünü yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltmesi, imzalanan çevre anlaşmaları, gelecekteki enerji talebinin artması, teknolojilerin geliştikçe yatırımların hızlanması ve enerji fiyatlarının artması bizlerin de yönünü, rüzgar ve güneş gibi temiz ve yenilenebilir kaynaklara çevirmesi gerektiğini gösteriyor.

Türkiye, enerji arzını bu veriler ışığında geliştirmeli ve planlamalı. Ülke Enerji olarak bu misyonda hareket ederek 2030 ve 2050 yıllarına yönelik yatırımlarımıza devam edeceğiz.” diye belirtti..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com