Ana sayfa » Güncel » İLTİHAPLI ROMATİZMA İÇİN İLAÇ GELİŞTİRİLDİ..

İLTİHAPLI ROMATİZMA İÇİN İLAÇ GELİŞTİRİLDİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bilim insanları, bugüne kadar nedeni tam olarak anlaşılamayan ve günlük yaşamı doğrudan etkileyen hastalıklarından bir tanesi olan Romatoid artrit hastalığıyla ilgili yeni bir ilaç üzerinde çalışıyorlar.

İltihaplı romatizma olarak da bilinen bu hastalık için üretilen bu ilaç, son deneylerden de başarıyla geçti ve ilerleyen dönemlerde hastalar tarafından kullanılabilmesi için önümüzdeki bir yıl içerisinde piyasaya sürülecek.

Bu ilacın oluşturulma sürecinde, son yıllarda egzama ve çeşitli bağırsak hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılan JAK inhibitörleri kullanılıyor.

Bu ilaç aslında ilk kez bulunmuyor. Bilim insanları geçtiğimiz yıllarda da bu hastalıkla ilgili bazı ilaçlar yaptılar ancak bu ilaçlarının yan etkilerinin fazla olması, hastalar için büyük soru işaretleri oluşturdu. Bu yeni ilaçlar ise, yan etkiler açısından biraz daha güvenli.

Filgotinib olarak isimlendirilen bu ilaç, JAK1 enzimini hedef alıyor ve bu sayede Romatoid artrit hastalığının iyileştirilmesini sağlıyor. Bilim insanları yaptıkları ilk testlerde, 12 hafta boyunca bu hastalıktan muzdarip olan hastalara bu ilaçlar verildi ve sonuçlar gözlendi.

Bu testlerde başarı oranının yüzde 40’tan fazla olduğu belirlendi. Süreç, 24 haftaya çıktığı zamansa hastaların yüzde 50’lik kısmında ciddi bir iyileşme görüldü. Bu ilacı yüksek dozda test eden hastaların yüzde 30’unda ise, 24 haftalık kullanımdan sonra herhangi bir sorun kalmadığı tespit edildi.

Bu ilacın araştırılmasıyla ilgili projenin bir numaralı ismi olan Mark Genovese, ilaçla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Genovese; bu ilacın, mevcut ilaçlara göre hem çok daha iyi bir etki gösterdiğini hem de diğer ilaçlarla herhangi bir etkileşime girmediğini açıkladı. Yani bu hastalıktan muzdarip olan kişiler, aynı anda kaç farklı ilaç kullandıklarının bir önemi olmadan bu ilacı kullanabilecekler.

Bu etkili ilacın, diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi bazı yan etkileri de bulunuyor. 2018 yılının sonlarında tespit edilen bu yan etki, erkek hastaları yakından ilgilendiriyor. Filgotinib’nin, uzun süreli kullanımlarda testislerde hasara neden olduğu ve sperm sayısını azalttığı açıklandı.

Piyasaya sürülmeden önce ilaca ruhsat verecek olan FDA, bu yan etkilerin detaylı olarak araştırılması için ek bir çalışma yapmasını istedi. Ancak bu ilacı üreten şirket, insanların 2020 yılında bu ilacı kullanmaya başlayacaklarının altını çiziyor.

Yapılacak son çalışmalarla birlikte ilaç, FDA’dan onay alacak ve piyasaya sürülecek. Bu sayede önümüzdeki 12 ay içerisinde Romatoid artrit hastalarının sorunlarına çare olacak yeni bir ilaç kullanılmaya başlanacak..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com