Ana sayfa » Güncel » EĞİTİM-İŞ’TEN, ÜNİVERSİTE MEMURLARINA SÖZLEŞME HAKKI İÇİN, MAHKEME BAŞVURUSU..

EĞİTİM-İŞ’TEN, ÜNİVERSİTE MEMURLARINA SÖZLEŞME HAKKI İÇİN, MAHKEME BAŞVURUSU..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim – İş) İzmir 4 Nolu Yükseköğretim Şubesi Başkanı Haşim Karaman üniversitelerde çalışan memurların toplu sözleşme hakkı elde etmesi adına mahkemeye başvurdu.

Belediyeler ve sendikalar arasında hem işçi hem de memur statüsünde gerçekleşen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin kendileri ve üniversite yönetimleri arasında da yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Karaman hakkın kazanılmasının çığır açacağını aktardı.

Üniversiteler ve işçi sendikaları arasında örneği olan uygulamanın memurlar bazında da hayata geçmesinin gerekli olduğunu ifade eden Karaman, “Mahkemeden sonuç çıkarsa Türkiye’de bir ilki başarmış olacağız” mesajını verdi. Karaman ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi’ni (DEÜ) uzlaşı masasına çağırdıklarını fakat ret cevabıyla karşılaştıklarını söyledi.

Bu gelişmelerin ardından hukuki süreci başlattıklarını ifade eden Karaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yıllar önce belediyelere tanıdığı hakkın kendilerine de verilmesi gerektiğini vurguladı.

Karaman konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Biz İzmir’deki tüm devlet üniversitelerinde örgütlüyüz. Üniversiteler şubesiyiz. 750 civarında üyemiz var. Üniversitelerde kurum idare kurulu denen bir şey var. Mesela Dokuz Eylül Üniversitesi yetkili sendikayla kurum idare kurulu toplantısı yapmak zorunda kanunen.

Bu yılda 2 kez oluyor. Kurum idare kurulunda sendikadaki görevli arkadaşlar sorunları rektörlüğe iletiyor. Rektörlük dinliyor, kimisini yapıyor kimisini yapmıyor. Onun haricinde bir yaptırım gücü yok. Bizim istediğimiz farklı bir olay. Belediyelerin yaptığı toplu iş sözleşmesi var. Bunun içinde bir takım haklar oluyor.

Üniversitelerde memurlar için yapılmış böyle bir toplu sözleşmesi yok. Biz burada belediyeleri kendimize örnek aldık. Belediyelerde de yapılanması üniversitelerle aynı. Belediyeler bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) vasıtasıyla kazanmışlar. Bu bir kazanım. Biz bunu kullanmak istedik” ifadesinde bulundu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com