Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » HUBBLE, GİZEMLİ BİR KARA DELİK KEŞFETTİ!

HUBBLE, GİZEMLİ BİR KARA DELİK KEŞFETTİ!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-1990 yılında alçak Dünya yörüngesine fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu, günümüze kadar insanlık için değeri büyük olan binlerce keşfin gerçekleşmesinde büyük rol oynadı. İlk uzay teleskobu olmamakla beraber uzaya fırlatılan en büyük ve becerikli uzay robotlarından birisi olarak tanınıyor.

Geçtiğimiz günlerde NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanan gökbilimciler, bir kara deliğin içinde disk benzeri bir yapıyı keşfettiler. Kara deliğin içerisinde yaşanan bu olayı özel kılan kısım ise astronomik teorilere göre böyle bir diskin orada olmaması gerektiği.

Davetsiz olarak kara deliğini içerisine giren bu diskin ışık hızının %10’undan daha hızlı bir şekilde (3.000.000 m/s) kara delikte döndüğü, Hubble Uzay Teleskobu sayesinde ölçüldü. Gezegenimizden 130 ışık yılı uzakta gerçekleşen bu olay, bilim dünyasının gündemine oturdu.

NGC 3147 isimli galaksideki kara delik gibi kütle çekimi ile içlerine yeteri kadar materyal alamayan kara delikler, açlık çeken kara delikler olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırma doğrultusunda bahsi geçen kara delikteki diskin aktif galaksilerde bulunan büyük diskleri küçük bir boyutta taklit ettiği düşünülüyor.

Çalışmanın ilk yazarı olan İtalya’daki Roma Tre Üniversitesi’nden Stefano Bianchi: “Yaşananlar fazlasıyla merak uyandırıcı. Disk, kara deliğe çok yakın. O kadar çok yakın ki sürat ve yer çekiminin yoğunluğu, fotonları nasıl gördüğümüzü dâhi etkiliyor” dedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com