Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » BUZULLAR HIZLA ERİYOR, İNSANLIĞIN SONU GELİYOR!

BUZULLAR HIZLA ERİYOR, İNSANLIĞIN SONU GELİYOR!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Arktik denizindeki buzulların yok oluşu, 1990’ların sonundan bu yana hız kaybetmeden devam ediyordu. Bunun yanı sıra Güney Kutbu’nda işler tam zıt yönde ilerleyerek buzullarda artış gözlemleniyordu ancak Güney Kutbu’nda da buzul erimeleri gözlemlenmeye başladı.

Güney kutbundaki buzul tabakası 2014 yılında zirve noktasına çıkmıştı ve bu zirve noktadan sonra günümüze kadar 2 milyon kilometre kare buzul yok oldu. Bu da 35 yıllık birikimin birkaç yıl içerisinde yok olması anlamına geliyor.

Bu noktada bilim insanları, Antarktik buzullarının erimesinin neden bu kadar kısa sürdüğünü ya da erimenin neden bu kadar hızlı geliştiğini kesin olarak açıklayamıyor. Bazı yardımcı faktörler arasında 2015 yılının sonlarında gerçekleşen El Nino okyanus ısınmasının olabileceği söyleniyor.

Deniz buzulları, suyun yerini aldığı için karada gerçekleşen buzul erimeleri gibi deniz seviyesinin yükselmesi şu an için söz konusu değil. Yine de bu durumun da dezavantajları bulunuyor: Koyu mavi sular daha açık yüzeylerde kilometre karelerce yer kapladığı için sıcaklık yansıtılmıyor, aksine emiliyor. Dolayısı ile buzulların erimesi, erime hızının artmasına neden oluyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com