Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞINDA GEZEGEN KEŞFEDİLDİ..

GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞINDA GEZEGEN KEŞFEDİLDİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-The Astronomival Journal dergisinde yer alan makaleye göre keşif uydusu TESS, şimdiye kadar keşfettiği en küçük gezegeni keşfetti.

Keşfedilen gezegenin adı ise L 98-59B. TESS uygusunun keşfettiği 3 yeni gezegenden biri olan L 98-59B’nin kütlesi, Dünya’nın kütlesinden daha küçükken Mars’ın kütlesinden daha büyük. Gezegen, adını yakınlarında bulunduğu L 98-59 isimli yıldız sisteminden alıyor.

Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen Kepler-97-b gezegeniyse Güneş sistemi dışında keşfedilen en küçük gezegen olmayı sürdürüyor. Kepler Uzay Teleskobu, geçtiğimiz yılın Ekim ayında yakıtı bitmesi üzerine derin uzaydaki 9 yıllık görevini tamamlamıştı.

TESS uydusuysa 18 Eylül 2018 tarihinde Falcon 9 roketiyle Kepler’in yerini doldurması için uzaya gönderilmişti. Uydunun görevi Güneş sistemi yakınındaki yıldız sistemlerinde öte gezegenler bulmak olacak ve görevi 2 sene sürecek.

TESS, öte gezegenleri bulmak için aslında yıldızları izliyor. Bir öte gezegen, bir yıldızın önünde geçtiği zaman tam o sırada TESS devreye giriyor ve yıldızın azalan ışığından öte gezegenin kütlesini, öz kütlesini ve atmosfer kompozisyonunu ölçebiliyor. Bu işleme ise “geçiş” ismi veriliyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com