Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » ARILAR, RAKAMLARI VE SAYILARI ANLAYABİLİYOR!

ARILAR, RAKAMLARI VE SAYILARI ANLAYABİLİYOR!

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Böceklerin ya da diğer canlıların, boyutlar fark etmeksizin birbirleriyle çok sayıda ortak yönü bulunuyor. Arılar ise tek başlarına insanlığı şaşırtmaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz yıllarda 0’ın “yok” anlamına geldiğini öğrenebildikleri keşfedilen arılar, anlaşılan o ki matematik konusunda çok daha becerikliler.

Miktar belirten sayısal sembolleri anlamlandırmaları için arıları eğiten araştırmacılar, olumlu verilere ulaştılar. Dahası, sonuçlara göre arıların basit aritmetik işlemleri de yapabildikleri anlaşıldı. Bu da canlıların beyin yapılarına dayanan bilgisayar tasarımları için iyi bir ilham kaynağı bulunduğunu gösteriyor.

RMIT Üniversitesi’nde yürütülen çalışmanın baş yazarı Doç. Dr. Adrian Dyer, günlük yaşamda rakamsal semboller icat edip kullanan tek türün insanlar olduğunu söylüyor. Nitekim insanların ürettikleri sembolleri, diğer canlılar da anlamlandırabiliyorlar. Bu çalışmaya göre o canlılardan birisi de arılar.

Dyer, “Küçük çocuklarımız rakamları öğrendikten sonra 4 rakamının ne anlama geldiğini söylemeleri, gelişmiş bir bilişsel yeteneğe sahip olduklarını gösteriyor. Daha önce yapılan araştırmalar, primatların ve bazı kuş türlerinin küçük çocuklar gibi rakamları öğrenebildiklerini gösterdi. Ancak bu durumu böceklerde ilk defa görüyoruz.” dedi.

İnsan beyninde 86 milyardan fazla nöron bulunuyor. Arıların beyninde ise 1 milyondan az nöron var. İnsanlar yapılan araştırmalara göre 600 milyon yıldır bilişsel gelişmeler yaşıyor. Dyer, “Eğer arılar insan yapımı tüm sembolik dilleri öğrenme kapasitesine sahipse, bu durum gelecekte yapılacak türler arası iletişim kurma çalışmaları için heyecan verici bir gelişme olacaktır” diyor.

Güvercinler, papağanlar, şempanzeler ve arıların insan yapımı sembolik rakamları ve sayıları anlayabilmeleri, bilişsel kabiliyetlerin boyutlarla ya da diğer fiziksel özelliklerde bağlantılı olmadığını gösteriyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com