Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » “DERSİMİZ GİRİŞİMCİLİK” PROJESİNİN İLK DÖNEM FİNALİ YAPILDI..

“DERSİMİZ GİRİŞİMCİLİK” PROJESİNİN İLK DÖNEM FİNALİ YAPILDI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-SOCAR Türkiye ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Dersimiz: Girişimcilik’ projesinin ilk dönemi tamamlandı

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR’ın İzmir’de lise öğrencilerinin inovatif düşünme becerilerini geliştirmek için başlattığı ve Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan inovatif düşünme ve girişimcilik projesi ‘Dersimiz: Girişimcilik’in ilk dönem finali yapıldı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ve SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte’un katılımıyla düzenlenen finalde jüri üyeleri 10 projeyi değerlendirdi. Aliağa Heyder Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Vales takımı öğrencileri iş güvenliğini artırmaya yönelik projesiyle birincilik ödülüne layık görüldü.

Aliağa’da dev yatırımlara imza atan ve sosyal sorumluluk projeleriyle de topluma değer katan SOCAR Türkiye’nin İzmir’de lise öğrencilerine yönelik başlattığı girişimcilik projesinin ilk dönem finali gerçekleştirildi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen ‘Dersimiz: Girişimcilik’ projesine; İzmir’den iki, Aliağa’dan ise tüm liselerden öğrenciler katıldı.

Gençlerin inovatif düşünme becerilerinin geliştirilmesiyle birlikte mesleki ve teknik ortaöğretimin niteliğinin de artırılması hedeflenen ve Türkiye’de ilk defa düzenlenen proje, 2 yıllık bir süreyi kapsayacak. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin de katıldığı etkinlikte, SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte ile Petkim ve STAR Rafineri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu dereceye girenler belirlendi. Aliağa Heyder Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Vales takımı birinci olurken Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi’nden Atlantis takımı ikinci, Aliağa Şehit Gökhan Çakır Anadolu Lisesi’nden Foton takımı ise üçüncülüğü kazandı.

İnovatif Düşünme ve Girişimcilik projesi ile öğrencileri 21’inci yüzyılın dinamiklerine hazırlamayı hedeflediklerini dile getiren SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, şunları söyledi: “SOCAR Türkiye olarak Türkiye ve Azerbaycan’ı hem ekonomik hem de sosyal anlamda güçlendirecek yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu anlamda hayata geçirdiğimiz bu eğitim projesiyle, girişimcilik kavramını liselerimizde yaygınlaştırmayı ve öğrencilerimizin gelecekte gerekli olacak iş becerilerine şimdiden hakim olmalarını hedefliyoruz.

Tüm yatırımlarımızın bulunduğu İzmir’de başlattığımız bu program bugün ilk meyvelerini verdi. Öğrencilerimiz katıldıkları atölye çalışmaları ve eğitimler sonucunda son derece yenilikçi projeler geliştirdiler ve yaşadıkları yerlere ilişkin sorunlar için çözüm ürettiler. 2 yıl sürecek bu projeyle öğrencilerimizin Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacaklarına ve öncü projeleriyle fark yaratacaklarına inanıyorum. Bu projede yer alan ve fikirleriyle destek veren tüm öğrencilerimizi kutluyorum.”

İnovatif Düşünme ve Girişimcilik Projesi ile öğrencilerin girişimcilik konusundaki farkındalıklarını artırmayı, amaçladıklarını dile getiren İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi şunları ifade etti: “3 Aralık 2018’de başladığımız ve İzmir EBA ekibimizin koordinasyonunda sürdürdüğümüz bu proje çok profesyonel bir şekilde planlanmış, takvimlendirilmiş ve yürütülmüştür. Öğrencilerimiz önce İnovatif Düşünme ve Girişimcilik Atölyeleri’ne dahil edildiler. Bu atölyelerde, girişimciliğin temel unsurlarından başlayarak, sorunlara çözüm önerileri geliştirip sunmalarına kadar uzanan geniş bir çerçevede eğitim almaları sağlandı.

Bu atölye çalışmaları ile öğrencilere girişimcilik süreçleri hakkında bilgi kazandırılmasının yanı sıra, gelecekte de kullanabilecekleri bilgileri aktarıldı, 21. yüzyıl becerilerini kazandırması yönünde çalışıldı. Öğrencilerin, atölye çalışmasında edindikleri bilgiler ve kendilerine verilen başlıklar doğrultusunda iş fikirleri geliştirmeleri sağlandı. Bu fikirlerini, kendi okullarında düzenlenen “İş Fikri Yarışması”nda ilk defa bir jüri önünde sundular. Bu ilk yarışma, tahmin ediyorum ki, onların hayatlarında önemli dönüm noktalarından biri olarak yer edinecektir.

Proje kapsamında okullarımızda gerçekleştirilen bu ilk yarışmalardan sonra, öğrencilerimizin girişimcilik anlamındaki iş fikirlerini daha da geliştirmeleri için, onları “İş Kampı Eğitimleri”ne aldık. Her bir okulumuzda 5 gün süren bu kamplarda, profesyoneller tarafından Finansal Tablolar, Pazarlama Stratejileri, İş Planı Kanvası Doğrulama, İş Planı Hazırlama ve Yatırımcı Sunuşları konularında eğitimler verildi. Projenin belki de en önemli kısmı bu noktada hayata geçirildi. Ortaya çıkardıkları fikirlerini, aldıkları eğitimler sayesinde iş dünyası gerçeklerine uygun bir şekilde yeniden düzenlediler. SOCAR Türkiye ile müştereken yürüttüğümüz bu girişimcilik projesinin içeriğine, yürütülme şekline baktığımızda, bu haliyle Türkiye’de bir ilk olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.

“İş Kampı Eğitimleri” sonrasında seçilerek “Final Yarışması”na katılmaya hak kazanan tüm fikirler bizler için çok değerli. Ancak, motivasyonu arttırmak amacıyla gerçekleştirilen bu finalin bir başka önemi, değeri var. Proje hedefleri doğrultusunda, SOCAR Türkiye tarafından, ilk 3 dereceyi kazanan proje fikirlerinin destekleneceği, hayata geçirilmesi için çalışılacağına güvenimiz tam. İnanıyoruz ki, Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda başlattığımız ve önümüzdeki yıllarda da devam edecek bu çalışmalar, üreten Türkiye yolunda gençlerimize ışık tutacaktır..”

PROJELER HAKKINDA

Asklepios Takımı

Okul adı: Alp Oğuz Anadolu Lisesi

Öğrenciler: Sude Akdağ, Erener Eser, Fatma Feyza Yıldız, Berfin Postallı, İlke Yalçın, Eylem Bakır

Proje özeti: Sağlığını düzenli olarak kontrol etmesi gereken, kronik bir rahatsızlığı bulunan kişiler için hastane-doktor-hasta arasında bir akıllı saat üzerinden kurulacak ağ vasıtasıyla hastanın günlük sağlık takibini yapması ve acil bir durumda bu bilgileri direkt olarak en yakın sağlık kuruluşu veya ambulansa yönlendirilmesi amaçlanıyor.

WhyBuy Takımı

Okul adı: Alp Oğuz Anadolu Lisesi

Öğrenciler: Cahit Göktürk Akın, Kaan Buğra Özbek, Enes Serez, Ayberk Şafak, Furkan Ballı, Recep Nuri Çıtak

Proje özeti: Aliağa’da bulunan mağaza ve dükkânların düzenlediği indirim ve kampanyaların oluşturulacak bir internet platformu ve mobil uygulama ile Aliağa’da yaşayan kişilere kolayca ulaştırılması amaçlanıyor.

IGS Takımı

Okul adı: Aliağa Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Öğrenciler: Berk Güngör, Furkan Bavli, Özge Çiritoğlu, Gökdeniz Narin, Orkun Ateş, Yusuf Kıroğlan

Proje özeti: İşçilerin kronik rahatsızlıklarının diğer iş arkadaşları tarafından da bilinmesini ve gerektiğinde işçilere doğru bir şekilde müdahale edilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında işçilerin tulumuna, baret ve kartlarına bir bellek yüklenmesi planlanıyor. Bu belleğin okutulmasıyla acil durum çağrısı verilmesi ve hastalanan kişinin kronik durumuna özel detaylı bilginin sağlık kurumuna ve doktora iletilmesi hedefleniyor. Böylelikle zaman kaybı ve yanlış müdahale de önlenmiş oluyor.

Powercore Takımı

Okul adı: Aliağa Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Öğrenciler: Yunus Emre Doğan, Helin Arıcı, Mustafa Can Korkmaz, İdal Özkan, Esra Tükel, Zelal Çanak, Serhan Akalan, Yusuf Ziya Yaşar

Proje özeti: Türkiye’de temizlik ürünleri hammaddesi olan TEXAPON maddesinin üretilememesi ve ithal edilmesi sorununa çözüm arayan projeyle, “Lauril Alkol, Sülfürik Asit, Sodyum Karbonat” gibi ülkemizde üretilen kimyasal hammaddelerden faydalanılarak katma değerli ve yerli ürün üretilmesi hedefleniyor.

Vales Takımı

Okul adı: Aliağa Heyder Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Öğrenciler: Gülbahar Kayhan, Şevval Şenay Şentürk, Şimal Saygılar, Rabia Işık, Mahmut Akar, Hakan Karatut, Yağmur Bozkurt, Ali Daş

Proje özeti: İş güvenliğini artırmaya yönelik projede işçilerin giysilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Yanmaya dayanıklı, yırtılmayan ve esneme oranı yüksek tulum ile karbon fiber kaplamalı, FİD sistemi ile takip edilen ve acil durum özellikleri eklenmiş baret üretilmesi amaçlanıyor.

Foton Takımı

Okul adı: Aliağa Şehit Gökhan Çakır Anadolu Lisesi

 Öğrenciler: Celal Ulaş Kılınç, Ahmet Işıklı, Muhammet Akay, İrem Nur Ürem, Miray Yıldırım, Mehmet Mert Temel, İbrahim Berat Arslan, Evren Keskin

Proje özeti: Kimyasal gübre kullanımının önüne geçmeye ve hayvan yemi ithalatını azaltmaya yönelik proje kapsamında kurulacak sistem, organik gübre yapımında ve hayvan yemi üretiminde geri dönüşümü destekleyecek şekilde tasarlandı. Proje ile Türkiye’deki organik gübre ve balık yemi ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

Green Team Takımı

Okul adı: Bornova Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Öğrenciler: Ahmet Mert Atmaca, Mustafa Özçelik, Abtullah Özpolat, İlyas Seymen Karadeniz Emircan Orman, Hasan Akkoç, Ali İhsan Uysal, Bünyamin Gündüz

Proje özeti: İzmir Bornova’da atıkların çevreye verdiği zararı önlemeyi amaçlayan proje ile e-çevre uygulaması tasarlanması hedefleniyor. Bu uygulama ile kullanıcı geri dönüşüme giren her türlü atığın fotoğrafını çekip uygulamaya yükleyecek ve alanın temizlenmesini sağlayabilecek. Aynı zamanda kullanıcılar bakır gibi bazı atıkları ücret karşılığında satabilecek.

Mechanix Takımı

Okul adı: Bornova Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Öğrenciler: Ahmet Uslu, Ali Tosun, Ahmet Bilal Mutlu, Nazmi Işıklı, Şakir Seymen Baş, Yakup Kaya Yusuf İba, Mert Barış Günay

Proje özeti: Denizden petrol atıklarının temizlenmesine yönelik proje kapsamında Petro-Mach ürünü ile petrolün denizden daha az maliyetli ve kolay bir şekilde temizlenmesi hedefleniyor.

Atlantis Takımı

Okul adı: Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi

Öğrenciler: Damla Erdoğan, Meriç Gürledi, Miray Gül, Göktuğ Erçek, Adasu Güllü, Beyza Baş, Can Ülkün, Zehra Tilki, Sinem Uçar

Proje özeti: Tasarlanan bir ayrıştırma yöntemi ile denizlerin temiz kalması hedefleniyor. Çıkartılıp tekrar takılabilen sistem, deniz taşıtlarına monte ediliyor ve pompalama tekniği çekilen deniz suyundan petrol ve kimyasal yağlar ayrıştırıyor.

Genç Girişimciler Takımı

Takım adı: Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi

Öğrenciler: Sudenaz Baş, Atakan Çakır, Berivan Aydın, Anıl Karaman, Bengisu Alkan, Nurullah Can Demir, İnci Sanem Korkmaz, Gülse Naz Zaman

Proje özeti: Kitap okumayı teşvik etmek için geliştirilen proje ile toplu taşıma istasyonlarına ve halk eğitim merkezlerine “Kitamotik” adı verilen kitap otomatları kurulması hedefleniyor..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com