Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » NASA; ” AY SOĞUYOR VE KÜÇÜLÜYOR”

NASA; ” AY SOĞUYOR VE KÜÇÜLÜYOR”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-NASA, Ay’ın yüzeyinde ısı kaybederek ve küçüldükçe meydana gelen kırışıklıkları incelemek için Ay Keşif Orbiter Kameralarından (LROC) elde ettikleri verileri kullandılar.

Soğuk Deniz olarak da bilinen Mare Frigoris, Ay’ın kuzey kutbuna yakın, bilim insanlarının derinlemesine çalıştığı bir bölge. Ay’ın yüzeyinde oluşan tepe ve çukurları gösteren, 12.000’den fazla görüntüyü inceleyen bilim insanları, bu kırışıklıkları ayın diğer taraflarında da buldular. Daha önce bilim insanları kırışıklıkların bu bölgede aktif olmadığını varsayıyordu.

Havzalardaki jeolojik aktivitelerin 1,2 milyar yıl önce sona erdiği düşünülüyordu fakat yeni çıkan veriler bazı kırışıklıkların 40 milyon yıl kadar önce oluştuğunu ve bu durumun jeolojikl olarak oldukça yeni olduğunu gösteriyor.

Bu kırışıklar, dünyada yer kabuğunun hareket etmesiyle oluşan tektonik süreç sonrası oluşur. Fakat Ay’da bu süreç, iç kısımların büzüşmesine neden olan ısı kaybından kaynaklanıyor.

NASA’dan araştırmacı Nathan Williams, “Ay hâlâ kendi içinde soğuma gösteriyor, milyarlarca yıldır ısı kaybediyor ve küçülüyor” dedi..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com