Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » NASA, ULTİMA THULE’UN İLK VERİLERİNİ YAYINLADI..

NASA, ULTİMA THULE’UN İLK VERİLERİNİ YAYINLADI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-NASA, Kuiper Kuşağı’nda bulunan Ultima Thule (MU69) isimli gök cismi hakkında 16 Mayıs tarihinde ilk verileri yayımladı.

Yayımlanan veriler, bu cisim hakkında bizlere ilk kesin ve net bilgileri sunmakta. Rapor verilerine göre, cismin büyük lobu 22x20x7 km; küçük lobu ise 14x14x10 km çapında.

Yayımlanan raporda, Ultima Thule’nin Pluto’dan bile daha kırmızı olduğu belirtilmekte. Hatta New Horizons görevinde keşfedilen en kırmızı gök cismi olduğu da bilgiler arasında. Ekip kesin olarak emin olmasa da, bu kızarıklığın yüzeydeki organik materyallerin değişmesi sonucu oluştuğunu düşünüyor.

Ultima Thule, kendi ekseni üzerinde her 15,92 saatte bir dönüşü tamamlıyor. Gök cisminin en parlak noktası, 2 lobunun birleşimindeki krater bölgeleri. Kraterlerden bahsetmişken, Ultima Thule üzerindeki kraterlere bakarsak Kuiper Kuşağı’nda boyutu 1 km altındaki gök cisimlerine fazla rastlanmıyor. Raporda, gök cisminin etrafında atmosfer olmadığı da belirtiliyor.

Elbette bunlar, ilk yakın geçişten elde edilen veriler. İlerleyen zamanlarda NASA’nın, New Horizons misyonunda konuyla ilgili daha fazla detay elde etmesi bekleniyor..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com