Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » NASA; “AYA AYAK BASMAMIZ İÇİN, 1.6 MİLYAR DOLAR LAZIM”

NASA; “AYA AYAK BASMAMIZ İÇİN, 1.6 MİLYAR DOLAR LAZIM”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Trump yönetimi, NASA’ya 2024 yılına kadar Ay’a astronot gönderilmesi için ne yapılması gerektiğini sordu.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, Pazartesi günü yaptığı konuşmada, 2024 yılına kadar Ay’a ayak basmak için gerekli unsurlara sahip olmadıklarını söyledi ve Kongre’den 1,6 milyar dolar ödeme talep etti.

NASA ayrıca, 2020 mali yılının bütçesindeki değişikliklerin bir sayfalık özetini yayımladı. Belge 1,55 milyar dolarlık yeni harcamaların eklendiğini, bunun yanı sıra Ay’a bir uzay istasyonu kurmak için 321 milyon dolar eksik olduğunu belirtti.

Trump yönetiminin daha önceki hedefi, Ay’a 2028 yılında geri dönülmesiydi. Yönetim şimdiyse NASA’dan astronotlarını daha önceden belirlenen tarihten 4 yıl erken bir sürede Ay’a göndermesini istiyor ancak bu olay onlara fazladan 1,87 milyar dolara mâl olacak.

Yeniden Ay’a ayak basma programının adı Artemis olacak. Artemis, Yunan mitolojisi tanrılarından olan Apollo’nun ikiz kız kardeşi. Apollo aynı zamanda NASA’nın daha önceki Ay görevlerinde kullandığı bir isim.

NASA fazladan 1,6 milyar dolar ile ne yapabilir?

NASA’nın istediği bütçenin karşılanması, süreci üç yıl kısaltarak Ay’a bir uzay istasyonu kurulmasına 1 milyar dolar katkı sağlanması demek oluyor. Sistemi kendileri kurmak yerine NASA; SpaceX veya Blue Origin gibi uzay ajanslarından destek alacak.

Nisan ayında duyurulan bu sistemin adı NextSTEP appendix H olacak. Bu program özünde bir yarışma niteliğinde olacak. Uzay ajansları, insanları Ay’a göndermek için üç parçalı bir sistem oluşturmaya çalışacak.

NASA’nın hedefi, Gateway isimli uzay istasyonuna bağlanabilecek bir ulaşım aracı üretmekle başlayacak. Ay yörüngesindeyken astronotların Ay’a inebilmesi için, ulaşım aracında bir sistem olacak. Yüzeydeki görev tamamlandıktan sonra bir çıkış modülü, astronotları ulaşım aracına geri gönderecek ve astronotlar Gateway’e geri dönecek.

NASA’nın bütçesindeki artışın 651 milyon dolarlık kısmı, Ay’a gidecek güce sahip olan bir roket üretmek için Space Launch System’e (Uzaya Fırlatma Sistemi) gidecek.

NASA’daki bütçe değişikliği aynı zamanda, Ay’ın kutuplarındaki buzun eritilip hidrojen ve oksijenden roket yakıtı üretilmesi için 132 milyon dolar, Ay’a iniş sahaları kurulması için de 90 milyon dolar talep ediyor..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com