DİKKAT, AKSA ELEKTRİK ÇARPIYOR !
6 Mayıs 2018, PazarTweet |

Erdinc Sahin
Yalan yok, hakikaten yüksek gerilim elektriği gibi çarpıyor bu firma adamı. Hemi de öyle az-buz değil, kodumu oturtan cinsinden. İsme, ünvana aldanmadan önce bakın nasıl çarpıyor, hele bir göz atın.
Evde biri masa üstü 3 bilgisayar, yine biri deep-freeze 3 buzdolabı, dev ekran 2 led tv handiyse 24 saat hesabıyla non-stop mesai yaptığı için elektrik faturasının150 kaymenin üzerine mıh gbi oturması hasebiyle serbest tüketici hakkımızı kullanıp bu işi yapan firmaları büyütüç altına alalım gari diyerekten kısa bir süre incelemeden sonra isminden sebep Aksa Elektrik'te karar kıldım.
Kilowat'ı çıplak 0.19, ötv,kdv, vesair ıvır-zır 0.24 kuruştan imzayı bastık. Sözleşmeye 3 yıl boyunca yapılacak zamlardan etkilenmeyecek mealinde birde madde koydu, firmanın müşteri temsilcisi. Aylık 30-40 tl, yıllık ise 500 tl civarında indirim anlamına gelen bu anlaşmanın yüksek elantirink tüketimimi bir nebze düşüreceğini düşünerekten keyiflendim. Neticede emekli adamsın, 500 lira fena para değil netekim.
Derken işin içine 7-8 ay kadar önce sanal madencilik denen olay girdi. Büyük oğlan eve 23 adet bilgisayar kurup bitcoin kazmaya başladı. Yeni tesisat çekildi, sigorta, vs. en güçlü hale getirildi. Ömrümüz bu tür işlerle haşır-neşir olarak geçmediği için 23 bilgisayarın 24 saat boyunca ne kadar elantirink tüketeceğine dair hiç bir fikrim yok. Oğlan 1.200-1400 arası bir tahminde bulunuyor, Aksa ile yaptığımız sözleşmedeki birim fiyatını dikkate alarak.
İlk ay, 1.500 küsürlük bir fatura geldi. Tamam, tesisatı neyim değiştirdik emme acaba sayaç yeni sisteme uyum sağlayamayıp fazladan tüketim gösteriyor olabilir mi düşüncesiyle sayacı değiştirdik. Sonraki ayın faturası 2 bin liranın hayli üzerinde geldi bu kezde. Tüketim ise günlük ortalama 160 kilowat'tan aylık 4.800 kilowat civarında, iki ayın ortalaması neredeyse aynı.
O halde bu işte bir çapanoğlu var, hele bir araştırak deyip Gediz'in kapısını çaldık. Elektronik sayaçların olduğundan fazla tüketim göstermesinin mümkün olmadığını söyledi Cesim bey, tanıyanlar hatırlayacaklardır kendisini. Sayaç normal çalışıyor, tesisat desen Tesla bobini gibi, 23 bilgisayar daha kursan banamısın demez. Durumu özümü Aksa abonesi yapan müşteri temsilcisi hanıma ilettim, nedir bunun esbabı mucibesi diye sitemlenerek.
Aaa, olur mu Erdinç bey, bize gelen tüketim bedelini sözleşmedeki çıplak birim fiyatıyla çaırpıyor, vergisini, şuyunu-buyunu ekleyip faturalandırıyoruz şeklinde cevap veriyor hanımefendi. Yahu kardeşim, tüketim aynı fakat 3 ayın rakamları arasında bin liradan fazla fark var, bunu açıklayın bana diye ısrar ediyorum, yararı yok, aynı şeyleri söyleyip-duruyor.
Gazeteci olduğumu biliyor, bu şekilde devam ederse sizi sütunlarıma misafir edeceğim, bilesiniz diyor telefonu kapatıyorum. Ertesi ay tüketim yine 4.800 kilowat civarında, ama o da ne ?. Mesajla gelen fatura bildirimi 610 lira. Ne sihirdir-ne keramet. Tamam, uyarı işe yaradı bu kez fazladan birde tenzilat yaptılar herhal, bundan sonra giydirilmiş birim fiyatı 24-25 kuruştan 1.250-1.300 arası yollarlar, zaten doğrusu da bu diyor iç sesim, moralim düzeliyor.
Haydaaa, 1.800 lira, buyurun buradan yakın. Demek 610 lira onlara da gerçekçi gelmedi ki eksik olan kısmına 600 lira ekleyip 1.800 lirada karar kıldılar sanırsam diyorum. Senmisin diyen, geçen ay 1.895 liralık bir bildirim. Artık bu işin cılkı çıktı, her ay yeni bir şok, yine bir şok. Moralim alt-üst, tansiyon bundan sebep tavan vapmış vaziyette dolaşmaca.
Son bir kez mesaj atıp, Tüketici Hakem Heyetine gideceğim, benden fazla aldığınız paraları isteyeceğim. Elimdeki sözleşme haklı olduğumun garantisi gayrı bundan sonrasını siz düşünün diyorum müşteri temsilcime. Cayma bedelini ödeyin diyor, sanki hiç bir şey olmamışçasına. Bardağı taşıran damla da bu oluyor zaten. Bunların yaptıklarını herkes bilmeli, insanlar bu firmayla ilgili bilgi sahibi olmalı kararlarını öyle vermeli diyorum.
Sözleşme ile gelen bildirimleri ve faturaları birleştirip vekalet verdiğim avukata teslim ettim. İşin bundan sonraki sefahati hakkında kararı yargı verecek. Sizler şanslısınız, çünkü bilgi edindiniz, benim hatam koskoca Aksa Elektrik, bir şey olmaz düşüncesiyle derinlemesine araştırmadan bu firmaya abone olmak oldu.
Yazının bu noktasında mahmurluk ne bileyim dikkat dağınıklığı yaşama ihtimali olanlar için bir kez daha uyarma ihtiyacı hissediyorum, "Dikkat, Aksa Elektrik Çarpıyor.."